Artikel top billede

Fra næste år skal det være slut med at kæmpe om it-ressourcerne på skolerne i Fredensborg Kommune. Hver elev får dedikeret plads på kommunens servere og kan logge på skoleskrivebordet, så længe de har adgang til internettet. Foto: Mikael Rieck.

4.600 skole-elever hopper på virtuelle desktoppe

Over 5.000 virtuelle desktoppe bliver rullet ud til skole-elever og lærere i Fredensborg Kommune i løbet af det næste år. Læs her, hvorfor kommunen har valgt en relativ dyr løsning.

Når skoleklokkerne til august ringer ind til et nyt skoleår, vil tusindvis af elever på Fredensborg Kommunes skoler opleve noget nyt.

De vil alle sammen have en virtuel desktop, der altid gør det muligt at logge på skoleskrivebordet, uanset om de sidder på en skole-pc, deres egen Mac, en Windows-pc, en smartphone eller en anden netværksforbundet platform hjemme eller på skolen.

"En hel klasse kan normalt være op til 10 minutter om at komme på netværket, men de tider vil være overstået i det nye skoleår. Og nu kan skolelærerne koncentrere sig om at undervise i stedet for at yde it-support," siger it-chef Per Vindis fra Fredensborg Kommune.

Den kommunale it-stab på 16 personer vil klargøre de virtuelle desktoppe i løbet af sommerferien, så de vil være klar til det nye skoleår.

"Der er ingen grund til at forstyrre midt i eksamensperioden, så det store it-arbejde vil ligge i sommerferien," fortæller Per Vindis.

Han har det seneste lille års tid arbejdet med ideen om at tilbyde virtuelle desktoppe til kommunens 4.600 elever og 500 administrative medarbejdere som eksempelvis lærere.

Log på hjemmefra

De virtuelle desktoppe i kommunen fungerer ved, at eleverne åbner en browser og går på en log-in-hjemmeside.

Ved første log-in med brugernavn og password skal elever og lærere hente en virtuel klient, som automatisk bliver kaldt, næste gang der foretages et log-in. Derefter får den virtuelle klient elevens computer til at efterligne skole-skrivebordet med de samme applikationer og ressourcer.

Set fra it-chefens stol betyder de virtuelle desktoppe langt større kontrol over skolernes it, fordi tidligere har skole-serverne været placeret på skolerne, hvorimod de nu bliver samlet på rådhuset i forbindelse med udrulningen.

"Det er ekstremt nemt at få sendt et styresystem med programadgang ud til den enkelte elev, uanset hvilken platform vedkommende sidder på. Det betyder for eksempel, at alle med Mac-computere kan køre Windows uden problemer," lyder det fra Per Vindis.

Rabat til børn

Løsningen er baseret på XenDesktop fra Citrix.

Fleksibiliteten for både brugere og front end ville naturligvis normalt koste ekstra i forhold til en mere traditionel løsning.

Men da Citrix tilbyder en speciel undervisningsrabat til uddannelsesinstitutioner, som typisk er halvdelen af normalprisen, fortæller Per Vindis, at de virtuelle desktoppe er omkostningsneutrale for kommunen i forhold til LAN-løsningen.

I dette tilfælde har Citrix kørt en særkampagne i løbet af efteråret igennem SKI (Statens og kommunernes Indkøbsservice), hvor Fredensborg Kommune har fået skåret 75 procent af prisen.

Derudover har kommunen i forvejen fem års erfaring med Citrix, som den nu kan tære på.

"Vi kan virkelig trække på vores Citrix-erfaringer, og slipper derfor for at ansætte flere it-folk. Men uden rabatterne havde vi ikke haft råd til at tilbyde de virtuelle desktoppe til vores skoleelever," fortæller Per Vindis.

Kommunen har valgt at købe en licensform, der går under betegnelsen "samtidige brugere", og kommunen har kalkuleret med, at der højst vil være 3.000 personer på virtualiseringsnetværket på samme tid.

"Det er helt utopisk, at alle 5.100 brugere er tilkoblet på samme tid, fordi eleverne jo også har sløjd, idræt og håndarbejde," forklarer Per Vindis.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere