Artikel top billede

"Vi har fået nogle gode lønninger. Gu' har vi så. Vi har også arbejdet ufatteligt meget," siger tidligere finansdirektør Jeanette Lorenzen (indsat) om tiden sammen med Stein Bagger. Foto fra DR1-dokumentaren Stein Baggers bedrag samt Søren Jonesen.

IT Factorys finansdirektør: Det kan ske for alle

Interview: Finansdirektør Jeanette Lorenzen var på første parket, da Stein Bagger svindlede løs i IT Factory. Læs hendes oplevelse af sagen.

Mange undrer sig måske over, hvordan det kan lade sig gøre, at en finansdirektør i IT Factory ikke opdager, at der foregår svindel for 1,2 milliarder kroner, og at 99 procent af omsætningen er ren fiktion.

Nu taler Jeanette Lorenzen ud om flere af de kritiske spørgsmål, der er blevet rejst, efter skandalen brød ud i december sidste år.

Ifølge finansdirektør Jeanette Lorenzen foregik svindlen i IT Factory lige for næsen af hende, uden at hun opdagede noget som helst.

Kender mig som intelligent

"Hvis det kan ske for dig, så kan det ske for alle, siger dem i min omgangskreds, der kender mig som en kontant og en intelligent person," siger hun til Computerworld.

Finansdirektøren har en MBA-titel og blev ansat i IT Factory i januar 2007. Forinden drev hun selvstændig revisor-virksomhed med navnet Economica, lå i Symbion Science Park, hvor mange unge it-virksomheder holder til. Allerede dengang var navnet på en af Economicas kunder IT Factory.

"Jeg kom i kontakt med IT Factory via en fælles kontakt i Deloitte, der var revisor til at starte med, og som jeg havde nogle andre kunder sammen med," siger Jeanette Lorenzen.

"Og de (Deloitte, red.) havde så fået den her nye spændende kunde og spurgte, om min virksomhed kunne lave de daglige registreringer for IT Factory. Og det kunne vi da godt, så det var den måde, vi kom i kontakt med hinanden på," fortæller hun.

Den høje hyre

Siden tilbød Stein Bagger hende en fast stilling i selskabet.

"Jeg glædede mig dengang over lønnen og muligheden for den spændende opgave," siger Jeanette Lorenzen.

Og netop direktionens løn i IT Factory har været i fokus, hvor ikke mindst Jeanette Lorenzens egen løn i flere medier er blevet sat til at være tre gange højere end for tilsvarende stillinger.

Hun erkender da også, at lønnen var høj.

"Vi har fået nogle gode lønninger. Gu' har vi så. Vi har også arbejdet ufatteligt meget," siger hun.

"Nu er det min løn, der har været mest interessant, men det er nok, fordi man ikke har kendt de faktuelle forhold, for min løn var faktisk ikke den højeste. Og slet ikke det, der er skrevet," siger hun.

Så den dag i dag ser hun intet forkert i, at hun fik tilbudt en høj løn.

"Jeg fik forelagt vilkårene for den, der tidligere havde stillingen, og jeg glædede mig som sagt over lønnen og den spændende opgave," siger hun.

Faldt ikke over svindel og fup

Under arbejdet i IT Factory faldt hun ikke over noget, der tydede på svindel eller fup.

I dag kan hun dog godt se, at flere af Stein Baggers historier har været det pure opspind. Men dengang virkede de plausible, forklarer hun.

"Vi har levet i en verden, der var fyldt med gode historier og en fantastisk iværksætterånd. Initiativ.
Fremadstormende. Vækst. Alle har bekræftet hinanden i, at det her er fantastisk. Alle. Du kan gå hele vejen rundt om bordet. IBM, Danske Bank, medarbejdere, bestyrelsen. Alle sammen. En fælles bekræftelse af, at det her er da helt fantastisk."

Undrede du dig ikke?

Hvad med antallet af kunder -og du havde adgang til konti? Var der ikke relativt få overførsler og aktører? Undrede det dig ikke, når Stein Bagger talte om 2.000 kunder?

"Nej. De kunder, Stein Bagger var ude i pressen og tale om, var slutkunder. Og dem havde vi ikke nogen registreringer på i virksomheden. Det havde vi ikke.

Og det var jo hele historien, han havde bundet os på med IBM-aftalen, vi havde. Nu gentager jeg bare historien. Den lyder jo frygtelig hul i dag. Men dengang syntes den at være god nok.

Vi havde relativt få, men meget store IBM-partnere. Og de styrede så de videre link ud til slutkunderne. Og de var i besiddelse af egne hosting-centre og kunne sælge de her software as a service-produkter, som drønede rundt ude på markedet.

Og derfor skulle der bare udstedes fakturaer til de her partnere, der så klarede al videre ekspedition med produkter og viderefakturering til de endelige brugere eller forhandlere, eller hvad der måtte sidde i leddene længere ude.

Og det åd vi.

Der rendte IBM-mennesker rundt i virksomheden hele tiden. Det gav mening. Og omgivelserne bekræftede, at det var sådan pengene kom de rigtige steder fra.
Der var ikke noget, der fortalte os, at det ikke skulle være rigtigt."

Asger Jensby har sagt, at hvis han kendte til så meget som en leasingaftale ville det være blevet afsløret, for det havde IT Factory ikke brug for. Undrede du dig over leasingaftalerne?

"Overhovedet ikke. Jeg havde en anden historie om, at det var leasing af software-IBM-licenser.

Det var den historie, vi havde, og det svarer til det vareforbrug, der skulle ligge til grund for den omsætning, vi havde. Så det hang jo pænt sammen. Så det var da for mig dagligdags kost. Absolut."

Hvad med de kritiske røster? Der var artikler i Computerworld 21. november 2008, hvorefter du går på talerstolen i Bella Center og siger, at der er styr på det hele? Undrede du dig ikke over kritikken i artiklerne?

"Jo, det gjorde vi i høj grad. Men det blev snakket ned. Men vi havde det da oppe og vende. Vi brugte rigtigt meget tid i virksomheden på de ting.

Men det blev altså snakket ned. Det var irrelevant. Det var fri fantasi. Personjagt. Hetz. Det var jantelov og så videre. Men selvfølgelig tog man det til sig, og vi fik spørgsmål fra medarbejderne og brugte meget tid på det.
Bestemt."

Asger Jensby sagde mindre end 24 timer efter, svindlen blev opdaget, at ingen andre end Stein Bagger fra IT Factory var involveret. Var du også sikker på den konklusion så hurtigt?

"Nej, men er man ikke nødt til at sige noget meget bastant i sådan en situation?

Altså, vi var allesammen totalt chokerede. Men hvordan det var foregået i detaljer og så videre, det vidste vi selvfølgelig ikke.

Jeg tror da nok, at den flok, der sad der den weekend, havde tilliden til, at der ikke var nogen, der var aktive i det, der var foregået.

Men præcis hvordan det var foregået i detaljer, det kunne vi ikke vide. Det er jo det, kurator og politiet har været måneder om at trevle op.

Det har vi ikke haft en chance for at vide, men på et overordnet niveau synes jeg da, at Jensby kunne komme med den udtalelse. Der var ikke nogen, som havde haft mulighed for at være med i det spil. Det havde han dygtigt isoleret os fra. Kan man sige."

Der må have været en del papirarbejde for Stein Bagger? Alene det, han er dømt for, viser, at leasingkarrusellen nåede en hastighed i 2008 på 57.000 kroner i timen?

"Njar. Nu nærmer vi os det, jeg ikke kan sige så meget om (Jeanette Lorenzen forklarer, at hun er bundet af tavshedspligt på en række områder i sagen, red.).

Det har han faktisk ikke. Det har bare været uhyggeligt godt struktureret. Så kan jeg vist ikke sige så meget mere.
Det kan faktisk godt lade sig gøre."

Der findes måske mange teknologier til det i dag?

"Ja, det gør der også, og så er der spørgsmålet om, hvor mange nuller man sætter bagved for at nå et højt beløb."

Syltet ind i løgnehistorier

Tilsyneladende var hverdagen altså syltet godt og grundigt ind i løgnehistorier hos IT Factory.

Også Jeanette Lorenzen selv blev viklet tæt ind i løgnene.

Bad Stein Bagger dig aflevere forkerte tal til bestyrelsen?

"Ja, der var de her månedsrapporter, hvor vi havde en diskussion. Aftalen var, at det skulle meddeles, at det var en foreløbig rapport."

Kan det ikke få juridiske konsekvenser for dig?

"For mig er der ikke noget juridisk i det. Jeg sad primært og var i gang med at udvikle de nye rapport-former, vi skulle bruge fra januar 2009. Det hele lå klart. Til den nye giga-forretning, vi skulle lancere i januar måned."

Rocker og skjult kontor

Også på andre områder fik Stein Bagger tilsyneladende finansdirektøren på glatis.

Ifølge Erik Oves bog lavede du regnskab for HA-rocker Brian Sandberg. Hvorfor det?

"Det er rigtigt, at jeg har lavet nogle af Brian Sandbergs opgørelser, fordi det blev jeg overtalt til at gøre. Nu er jeg ligesom sådan en, der ikke ved, hvem der er HA-rocker.

Og at Brian Sandberg var så højt på strå, anede jeg jo intet om."

Du vidste slet ikke, at han var rocker?

"Jo, jeg vidste godt, han havde været i fængsel. Men historien over for mig var, at nu havde han udstået sin straf. Og derfor skulle han hjælpes. Og han skulle sørme da kunne afregne sin moms og sine ting og sager til tiden. Og det nåede jeg så kun at gøre en enkelt gang. Og så tænker man, nå ja, det er da også synd."

Tirsdag 11. november 2008 lejes det såkaldt hemmelige kontor. Klokken 10.17 sender en direktionssekretær fra IT Factory en mail til Schæffergården om, at man vil leje kontoret med virkning fra torsdag. Schæffergården sender bekræftelse tilbage samme dag klokken 13.34. Var det din sekretær?

"Altså vi havde kun ét sekretariat i virksomheden. Og det sekretariat lå inde i min afdeling. Det er da rigtigt, at det var en medarbejder fra min afdeling, der bestilte kontoret.Men altså, det er ikke relevant for den her sag længere. Det kan jeg ikke se."

Synes du ikke?

"Nej, det synes jeg ikke. Der er kogt så meget suppe på det der."

Men detaljerne er vel fortsat væsentlige, fordi der er så mange løse ender i sagen?

"De løse ender får man ikke knyttet før den retssag mod Ljungman er kørt. Det tror jeg ikke på. Du kommer bare til at gengive alle de løse ender (i denne artikel, red.). For svarene kan jeg ikke give dig. Ikke svarene, for dem har jeg ikke.

Selv afviser Jeanette Lorenzen, at have mødt nogen af de svenskere, der siden er blevet koblet tæt til skandalen og svindlen. Herunder Mikael Ljungman, der er fængslet i sagen.

Ljungman og Wallenberg

Stein Bagger fortalte, inden skandalen brød ud, at Karina Buch (COO, red.) havde kontakten til de amerikanske forbindelser, jævnfør Mikael Ljungman og Carl Freer? Kendte du til dem?

"Jeg har aldrig mødt dem."

Jeanette Lorenzen forklarer, at hun engang spurgte Stein Bagger, hvem denne Mikael Ljungman er.

"Jeg spurgte, hvem han (Mikael Ljungman, red.) var, da han stod som attention på rigtigt mange papirer. Historien fra Stein var, at Ljungman var ansat af den svenske Wallenberg-familie, der ejede mange af de partner-firmaer vi havde."

Ifølge Stein Bagger var Mikael Ljungman international controller, der rejste rundt i verden og besøgte selskaberne.

"Det var den historie, Stein gav os."

Glæder sig til afslutningen

Jeanette Lorentzen glæder sig til, at retssagen mod Mikael Ljungman er ovre. Ikke fordi den vil stille direktionen eller hende selv i et andet lys, men fordi sagen alt andet lige vil være tættere på sin slutning.

"Den vil sætte endnu et punktum i sagen. Og hver gang der bliver sat et punktum i sagen, mener jeg, at det er til min og mine kollegers fordel. Jeg går ud fra, at det vil svare på nogle af de spørgsmål, som folk stadigvæk har stående åbne.

Og det vil vise, at der ikke har været nogen form for aktiv deltagelse fra nogen på vores side i denne her sag."

Fremtid og jobsituation

På arbejdsfronten har Jeanette Lorenzen endnu ikke fundet noget nyt.

"Jeg har ikke vovet mig ud i det. Jeg kører en hel del konsulentarbejde via mit netværk, som bakker mig meget op. Så det er jeg meget glad for."

Jeanette Lorenzen forklarer, at hun holder sig i ro "indtil tingene har lagt sig".

"Og så kan det være, der også er et job til mig derude. Det håber jeg," siger den tidligere finansdirektør i IT Factory, Jeanette Lorenzen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering