I første kvartal næste år skal de danske mobilselskaber byde på frekvenser, der er velegnede til et mobilnet med den lynhurtige LTE-teknologi. Det drejer sig om frekvenser i 2,5 eller 2,6 gigahertz-frekvensbåndet.
Men auktionen kan meget vel blive udskudt, skriver Business.dk.
Årsagen er, at mobiloperatøren 3 finder det konkurrenceforvridende, at selskabet ikke har fået afklaret en gammel sag omkring omfordeling - refarming - af frekvenser i det net, der i dag bruges til traditionel mobiltelefoni.
I fremtiden bliver det muligt for mobiloperatører at bruge de frekvenser til mobilt bredbånd, fordi EU finder det mest hensigtsmæssigt, at nettet kan bruges til andre teknologier end den nuværende GSM-teknologi. Frekvenserne i dette net er lave - 900 megahertz - og det gør, at de har lang rækkevidde. Dermed kræver det færre master, når selskaberne opstiller mobilnet i udkantsområder.
Det giver Telia, TDC og Telenor en fordel, mener 3. Og nu ser det ud til, at der er politisk hjælp på vej fra Venstres teleordfører, Torsten Schack Pedersen.
"Jeg synes, at det er helt centralt, at der er fuldstændigt styr på, om der er konkurrencemæssige problemer ved at holde auktionen over 2,6 gigahertz-frekvensen, før 900 megahertz-frekvensen er på plads. Man bør have 900 megahertz-frekvensen på plads først. Det skal vi arbejde på," siger Torsten Schack Pedersen til Business.dk.
Flere problemstillinger
IT- og Telestyrelsen har i forlængelse af diskussionen indkaldt administrerende direktør Morten Christiansen fra 3 til et møde.
Styrelsen har tidligere skrevet i en høringsrapport, at 3 står dårligere stillet end de tre andre operatører, der har frekvenser i 900 megahertz-frekvensbåndet.
Computerworld har tidligere skrevet om de problemstillinger, der er rejst på grund af liberaliseringen af 900 megahertz-frekvensbåndet.
Telia skal tilbagelevere frekvenser, som selskabet har overtaget igennem opkøbet af Orange, mens 3 vil kunne bruge mobilt bredbånd i nettet i længere tid end konkurrenterne, hvis ellers 3 får fat i frekvenserne.