Artikel top billede

Båndbredde rykker i de afrikanske lande

Billig båndbredde vinder indpas i Afrika. Men noget vigtigt mangler, før udviklingen for alvor kan tage fart.

Computerworld News Service: Tilgængeligheden af billig båndbredde er blevet bedre i Afrika, og det har, sammen med en højere penetration givet anledning til langt flere mobil-applikationer.

Symbian, J2ME, Android og iPhone er de mest almindelige platforme for de afrikanske udviklere.

Det skyldes først og fremmest, at Nokia er det mest udbredte mærke, og at J2ME er kompatibel med de fleste.

"Afrikanerne brillerer inden for mobil-applikationer, simpelthen fordi det ofte er det eneste, de koder til," siger Jon Gosier, som er administrerende direktør for Appfrica, der er beliggende i Uganda.

Den vigtige platform for udviklerne

Mxit, der er en mobil chat-platform i Sydafrika, er gået hen og er blevet en vigtig platform for udviklere, i takt med at mange virksomheder vender sig mod udviklerne efter firma-specifikke applikationer.

"Vi arbejder i øjeblikket med MXiTelematics, MWeb, CNN og et par andre virksomheder om mobil-applikationer. Folk går først og fremmest efter platformen J2ME, eftersom det er den mest brugte i Sydafrika," siger Leonard Ah Kun, som er medgrundlægger af Cobi Interactive.

Seacom og Teams fiberoptiske kabler har tvunget prisen på båndbredde ned, selv om den nu stadig ikke er blevet så lav, som kabel-ejerne oprindeligt forudså. For udviklerne har båndbredden givet mulighed for mere kreativitet og innovation. Online-videoer og tutorials er blevet vigtige kilder for udviklerne.

Billigere båndbredde giver mulighed for bedre online-kommunikation og samarbejde, ligesom det giver adgang til en masse ressourcer på nettet, som for eksempel udviklingsværktøj til iPhone, der fylder ret meget - omkring 2GB," fortæller Wesley Kiriinya, der er medgrundlægger af Leti Games.

Wesley Kiriinyas fokus på samarbejde på tværs af kontinenterne blev demonstreret for to uger siden, da Leti Games sammen med den ghanesiske medgrundlægger Eyram Tawia lancerede sin anden version af iWarrior.

Leti Games udviklede iWarrior både til iPhone og til J2ME, og det vil øge tilgængeligheden for brugerne. Bedre båndbredde betyder, at spillene bliver tilgængelige mange steder i Afrika.

"Båndbredde-tilgængeligheden har gjort spilmarkedet bedre i Afrika, for tilgængeligheden betyder meget for både distribution, marketing og salg," tilføjer Wesley Kiriinya.

Betalings-platforme mangler

Tilgængeligheden af båndbredde har hjulpet brugerne på markeder som Sydafrika, der allerede havde kabler, men også på markederne i Østafrika har den nemmere adgang til online-værktøj været nyttig.

"Internetadgang er blevet billigere og hurtigere, og det betyder, at det er nemmere at få adgang til værktøj, det tager ikke så lang tid at downloade opdateringer til værktøj og det er blevet nemmere at holde web-konferencer," siger Phares Kariuki, som er VMware product manager, i Westcon Afrika.

Nu, hvor der er blevet flere udviklere, skal Afrika til at finde ud af, hvordan man skaber flere markedskanaler med ordentlige modeller for fordeling af omsætningen.

"En af Afrikas store udfordringer er manglen på betalings-platforme, der dels deler omsætningen med udviklerne og dels kun indkræver fornuftige beløb af køberne," siger Wesley Kiriinya.

Fordel for iPhone

Vejen til markedet har afskrækket mange udviklere, men enkelte applikationer, som for eksempel iPhone, ser ud til at have en fordel.

"For øjeblikket hjælper Twitter og Facebook. Der er derfor, mange udviklere har et godt øje til iPhone-applikationer," siger Phares Kariuki.

Ifølge Jon Gosier fra Appfrica står mange udviklere stadig over for forhindringer.

De mangler billige pc'er, internetforbindelse derhjemme og web-servere. I Afrika er mange menneskers første møde med en del teknologier og tjenester på universitetet.

Selv om erfaring med software-udvikling og kode som regel også foregår på det niveau, så forventes de afrikanske udviklerne at være lige så dygtige som deres vestlige fæller, der som regel er blevet indviet i det teknologiske univers i en langt tidligere alder.

"Der er forskel på at 'lære noget' og 'vide noget'. Desværre er den eneste måde, man virkelig kan 'vide' på, ved at være helt fuldstændig inde i det. Og mange afrikanske udviklere får ikke chancen for det, før de er i en alder, hvor de skal til at finde et arbejde," tilføjer Jon Gosier.

Selv om der ikke har været en kultur for at investere i teknologi, så er afrikanske udviklere i gang med at oprette fora, der skal sikre, at studenter får et support-system for software-udvikling.

"Jeg har startet et community for de mobil-udviklere, der holder til i Sydafrika - første skridt er at finde ud af, præcist hvor mange mobil-udviklere, der findes, og så skal der skabes ressourcer," siger Leonard Ah Kun fra Cobi Interactives.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere