Artikel top billede

Kalendertip: Gratis alternativer til dyre programmer

9. december: Julen varer længe, koster mange penge. Men hvorfor smide kronerne efter dyre program-licenser, når der er bunkevis af gratis alternativer på nettet?

Mens finanskrisen (måske) synger på sidste salmevers er økonomiafdelingen muligvis mere lempelig med at stange licenskroner ud til dyre programmer som Adobes Photoshop, Microsofts Office-pakke og AutoCAD fra Autodesk.

Men hvorfor betale dyre licenskroner, når de gratis alternativer ligger frit tilgængelige på nettet lige til at downloade?

Hjemmesiden osalt.com, som er en er forkortelse af open source alternative, har alt, hvad julehjertet kan begære af open source-alternativer til den dyre, proprietære software.

Hvis man eksempelvis søger på web-editoren Dreamweaver fra Adobe, dukker der et hav af alternativer frem som Quanta Plus 3.5, SeaMonkey 2.0 og web-konsortiet W3C's egen Amaya 10-editor/browser.

Man skal dog være opmærksom på, at i lighed med Dreamweaver, er programmerne ikke understøttet af alle styresystemer.

Men eksempelvis Amaya 10 er understøttet i Windows, Mac, Linux og Unix, hvorimod den populære Dreamweaver-editor kun kan køre i Windows- og Mac-miljøer.

Dansker bag open source-samlingen

Osalt.com er dog også andet end kontorprogrammer og design-applikationer.

Sitet myldrer med databaser som MySQL 5.0 og Apache Derby 10.1.1.0, sikkerhedsprodukter, tegneprogrammer og udviklingsværktøjer.

Manden, der siden efteråret 2005 har indsamlet alle open source-produkterne på hjemmesiden osalt.com, er dansker, og hedder Anders Ingeman Rasmussen.

Han lancerede sitet i foråret 2006, og har siden haft travlt med at opdatere det.

"Jeg kan godt lide ideen om, at der findes open source-alternativer til de proprietære programmer. Det er utroligt at se folk brænde for de at udvikle programmer, der kan være bedre end de kommercielle software-produkter," fortæller Anders Ingeman Rasmussen om baggrunden for at køre hjemmesiden.

Optimalt til mindre virksomheder

Sitet er dog kun et fritidsprojekt for Anders Ingeman Rasmussen.

Spil gratis på nettet

Til dagligt sidder han som udvikler i Volubill og udvikler proprietær software.

Han mener dog, at mange små virksomheder kan kigge mod open source-verdenen for at hente hjælp til at styre forretningen.

"Små firmaer og enkeltmandsvirksomheder kan med fordel benytte sig af mange open source-applikationer for at spare lidt eller få bedre programmer," siger Anders Ingeman Rasmussen.

"De store virksomheder har derimod ofte tilknyttet interne konsulenter eller ekstern support, når de arbejder med open source-produkter. Et regnskabssystem kan jo ikke være nede lang tid ad gangen hos en kæmpe virksomhed," fortsætter han.

Anders Ingeman Rasmussen erkender dog samtidig, at ikke alle open source-programmer er bedre end deres proprietære modstykker.

Man kan derfor med fordel benytte sig af osalt.com's brugerkommentarer, som findes neden under det enkelte stykke open source-software ved eksempelvis OpenOffice-pakken, for at tilegne sig mere viden om andres erfaringer med produkterne.

Juledage på spil

Udover en masse design- og kontorprogrammer har open source-hjemmesiden også en spilsektion, hvor børn og barnlige sjæle kan finde computerspil som Flightgear 1.0 og SingStar-kopien Ultrastar Deluxe 1.0, der kan spilles direkte på en Windows-computer.

Hvis man er til spil og synes, at julen varer længe og koster mange penge, er der håb at hente på en lang række spil-hjemmesider, hvor det er gratis at kaste sig over en lang række arkade-, skyde-, strategi- eller racerbilsspil.

Played Online, Net Games og Y8 er det muligt at kaste sig over flere tusinde flashbaserede spil, der kan afvikles direkte i browseren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere