Malmø: Hvordan ville du indrette det offentlige på nettet? Sådan spørger det svenske EU-formandskab i dag efter at have sikret opbakning til en ny it-målsætning for EU.
Borgerinddragelse, offentlig service på tværs af grænser, effektiv forvaltning og en fælles digitalt fundament i Europa. Sådan lyder de fire overordnede mål for de 25 EU-medlemslande frem til 2015.
Målene er overskrifterne i den erklæring om eGovernment, som EU-landenes ministre blev enige om i aftes i Malmø.
Og med 27 delmål, som blandt andet rummer en opfordring til at benytte Open Source og en opfordring til at styrke borgernes digitale kompetencer, er der ifølge Sveriges indenrigsminister tale om et ambitiøst projekt.
"Det er en fælles vision for, hvordan vi vil reformere Europa. Vi vil have et Europa, som er åbent for borgerne - og hvor borgerne kan hjælpe med at udvikle den offentlige service. Og det er ikke kun et luftigt dokument," siger Mats Odell.
Han tilføjer, at han selv i sin egenskab af indenrigsminister også er meget interesseret i målsætningen om at effektivisere den offentlige sektor med digitale midler.
"Det er jo noget, som alle landene interesserer sig for," konstaterer han.
Industrien er kritisk
I forbindelse med eGovernment erklæringen, som er en efterfølger til erklæringen fra Manchester i 2005, var it-industriens repræsentanter i Digital Europe også inviteret til at give sit bud på målsætninger.
Bridget Cosgrave, generaldirektør i Digital Europe, peger på fem fundamentale teknologiske satsningsområder, der er nødvendige for at forbedre den digitale forvaltning: Bredbånd, interoperatibilitet, cloud computing, business intelligence og web 2.0.
Generaldirektøren fra Digital Europe, som blandt andet repræsenterer danske ITEK, er dog ikke kun positiv over for ministererklæringen. Blandt andet mener hun, at Europa-Kommisionen, der skal opstille en handlingsplan på baggrund af erklæringen, skal sætte nogle konkrete mål.
"Der er ingen key performance indicators," konstaterer Bridget Cosgrave, som mener, at Europa-Kommisionen også skal måle europæisk digital forvaltning op mod resten af verden.
Og endelig peger hun på, at der mangler en forpligtigende melding fra ministrene om finansiering af udviklingen, som det tidligere er set i EU's 7. rammeprogam for forskning.