Med det nye teledirektiv, der blev forhandlet på plads i sidste uge, skal der nu etableres et nyt organ, der i samarbejde med EU-Kommissionen kan varetage, at der på it- og telekommunikationsområdet foregår en hensigtsmæssig implementering af kommissionens nye direktiv.
Det nye organ kommer til at hedde Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC), og er et samarbejde mellem EU-medlemsstaternes nationale IT- og Telestyrelser.
Her skal de dele erfaringer og viden om, hvilken virkning direktivet har i de enkelte medlemsstater.
Ikke meget at varetage i Danmark
Men det lader til, at det nye organ ikke kommer til at varetage meget i Danmark. For det nye teledirektiv har ifølge danske teleselskaber ikke væsentlig betydning for dansk telelovgivning.
"Der er ikke sket den store revolution over for den eksisterende danske telelovgivning," mener Jens Ottosen-Støtt, juridisk chef i Telia og medlem af bestyrelsen i brancheforeningen Telekommunikationsindustrien.
Samme holdning har Anders Thomsen, public relations manager i TDC.
"Der er ikke de store forandringer i forhold til den nuværende danske lovgivning. Det er dog positivt, at telereguleringen i Europa bliver harmoniseret. Især har der været visse begrænsninger på det norske telemarked, som Telenor har nydt godt af, der nu bliver ændret," siger Anders Thomsen.
Venstre: Vigtigt for konkurrence og individuelle rettigheder
Hos regeringspartiet Venstre er it- og teleordfører Michael Aastrup Jensen rigtig glad for, at aftalen om teledirektivet er gået igennem.
"Det nye teledirektiv betyder, at borgernes rettigheder til internettet er sikret. Nu står det fast, at en borger ikke bare vilkårligt kan miste sin internetadgang uden nogen dommerkendelse. Samtidig bliver telemarkedet liberaliseret, således at der ikke er nogen specifikke nationale teleselskaber, der har forrang i et land. Det er vi glade for," siger Michael Aastrup Jensen.
Ikke megen dansk lovændring
Christian Ougaard, chefkonsulent i markedskontoret i IT- og Telestyrelsen, kommer til at forestå det praktiske arbejde med direktiv-implementeringen.
"Der kommer ikke noget paradigmeskifte i dansk telelovgivning som følge af teledirektiverne. Men der vil sikkert skulle laves nogle tekniske justeringer, herunder ikke mindst på nummerporteringsområdet," siger Christian Ougaard, der dog ikke på nuværende tidspunkt ved, hvilke justeringer, der bliver tale om.