Artikel top billede

Mozilla på vej med nyt design for Firefox

Mozilla planlægger nyt design til Firefox. Se her, hvad der er gryden.

Computerworld News Service: Mozilla planlægger at give Firefox til Windows en ordentlig overhaling i forhold til browserens 'look and feel'.

Screenshots og diskussioner på open source-udviklerens egen hjemmeside viser, at redesignet på flere, vigtige punkter vil få ligheder med Googles Chrome.

Den visuelle opfriskning til Windows Vista og Windows 7 vil sandsynligvis komme til at foregå i to etaper.

En del af redesignet vil ende i Firefox 3.7, en mindre opdatering der efter planen skal på hylderne i første halvdel af 2010, mens resten venter til Firefox 4.0, som er en stor revision, der foreløbigt er planlagt til release i slutningen af næste år.

Mozilla mener selv, at Firefox's nuværende Windows-brugerflade er begyndt at føles "gammelt og slidt", så virksomheden vil gerne peppe Firefox 3.7 op ved at udnytte den 'glas-stil', som Microsoft introducerede med Vista.

Firefox vil derfor benytte en mere neutral farvepalet, ligesom man vil gemme menu-baren og skære menuen ned til kun at bestå af to elementer - 'page' og 'tools' - og kombinere 'stop' og 'reload' i een knap.

Beslutningen om at gemme menu-baren, som, Mozilla oprindeligt fortalte, ville blive erstattet med et 'ribbon-style' design, der ville komme til at ligne det ofte latterliggjorte look fra Microsofts Office 2007, gav anledning til voldsom debat i september, hvor mange brugere udtrykte stor utilfredshed med planerne.

Mozilla fremlagde senere mere detaljerede planer. Firefox 4.0 vil indeholde flere ændringer i brugerpladen. Lige nu overvejer man, om 2010-releasen for eksempel skal giver brugerne mulighed for at flytte tabs op i toppen af applikationens display. En mulighed der er kendt som 'tab-on-top'-looket, som også andre browsere - og heriblandt Googles Chrome - udnytter.

Andre mulige ændringer i Firefox 4.0's brugerflade inkluderer en kombination af søge- og adresse-feltet - hvilket også minder om Chrome - og fjernelsen af den såkaldte 'status bar' fra den nederste del af displayet.

Skal ikke Chromeificeres

Designplanerne for Firefox bliver udførligt gennemgået på Mozillas wiki. Mozilla forsøger at komme eventuel kritik i forkøbet ved at understrege, at man ikke forsøger at kopiere hverken Chrome eller andre browsere.

"Vi forsøger ikke at få Firefox til at ligne nogen anden browser. Firefox er Firefox. Ligheder mellem browsere er dog uundgåelige. De har samme historie og er baseret på forgængerne. Browserens basale funktioner, og måderne hvorpå funktionerne udføres, er allerede fast etablerede. Alle browsere forsøger at løse samme type problemer, og idé-evolutionen vil uundgåeligt føre til sammenlignelige løsninger," erklærer Mozilla i et udviklingsdokument.

I et tidligere interview benægtede chefen for Firefox, Mike Beltzner, sammen med Alex Faaborg, som arbejder i Mozillas interface design-team, at redesignet sker i et forsøg på at 'Chromeifisere' Firefox, men de anerkendte dog, at det er uundgåeligt med en vis inspiration fra andre browsere.

"Jeg har svært ved at forholde mig til den diskussion," sagde Mike Beltzner med en reference til kopi-anklagerne.

"Brugerflade-designere kopierer fra hinanden hele tiden."

En anden ting er, sagde han, at der i dag findes adskillige browser-udviklere, der kigger hinanden over skuldrene.

Forskellige identiteter

"Open source er anderledes fra traditionelt software ved det, at det er så meget mere åbent og samarbejdsorienteret. I dag findes der to store leverandører, Mozilla og Google, måske tre hvis man tæller Apple med, der bruger det open source-baserede WebKit, og som åbent taler om, hvad de laver. Det vil i sig selv skabe del mere inspiration på kryds og tværs," sagde Mike Beltzner videre.

Han tilføjede, at Firefox ikke imiterede Microsofts Internet Explorer, da den første browser blev udviklet.

"Vi innoverede. Men i dag er tingene anderledes. Alle brugerflade-designerne har eksperimenteret med udgangspunkt i hinandens ideer," fortalte han.

Alex Faaborg nægtede, at en browsers brugerflade er det, der definerer applikationen.

"Det unikke look er ikke det, der skaber produktet. Det er de dagligdags funktioner, det overordnede 'feel'. Folk fokuserer ikke på lighederne, de vil ikke dvæle ved dem," sagde han.

Men ligesom Mike Beltzner anerkender også Alex Faaborg, at browsere er kommet til at ligne hinanden mere og mere.

"Der findes kun et vist antal visuelle konfigurationer, man kan putte browser-elementerne ind i," sagde han

Selv hvis Firefox i højere grad lignede Chrome, eller Chrome lignende Firefox, eller Firefox lignende Safari, så ville det ikke ændre på, hvad Firefox er, sagde Mike Beltzner.

"Forskellige browsere har forskellige identiteter," understregede han.

Mozilla planlægger desuden også at opdatere Firefox's brugerflade i Linux-versionen i løbet af de to næste versioner.

Foreløbigt ser det ud til, at mange af de samme ændringer også vil gælde her, hvilket er et skridt på vejen i planen om at gøre brugerfladen mere konsistent på alle platforme. I Linux Firefox 4.0 bliver default-looket sandsynligvis 'tabs-on-top'.

Firefox på Mac

Firefox på Mac udgør til gengæld et mindre presserende brugerflade-problem, fortalte Mike Beltzner.

"Brugerne vil ikke opleve den store forandring på Mac. Vi vil forsøge at få det til at passe så upåfaldende sammen med Mac OS X som muligt," tilføjede han.

En mulighed for Firefox på Mac vil i det lange løb måske være at integrere nogle af de brugerfladelementer, som Apple for nyligt har indført i iTunes.

"Efterhånden som iTunes er blevet mere web-orienteret, så er det begyndt at adskille sig temmelig meget fra resten af OS X," tilføjede Mike Beltzner.

Firefox 3.6, som blev lanceret i en beta-version sidste fredag, inkluderer understøttelse af visse Windows 7-brugerfladeelementer, for eksempel Aero Peek og thumbnail-previews på proceslinjen.

Mozilla har dog droppet understøttelsen af Windows 7's Jump Lists - funktionen, der viser en liste over nyligt besøgte sider, når man højreklikker på Firefox-ikonet i proceslinjen - på grund af udviklings- og timings-problemer.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere