Artikel top billede

Analytiker: Stigende antal netbooks med Linux

Det er for tidligt at skrive nekrologen for Linux-netbooks, siger et analysefirma. Analytikernes tal står i modsætning til Microsofts udtalelser om sagen.

Computerworld News Service: Næsten en tredjedel af de 35 millioner netbooks, der vil blive solgt i år, vil være udstyret med en eller anden variant af det open source-baserede styresystem, udtaler ABI Research.

Den præcise fordeling er 32 procent Linux og 68 procent Windows, siger Jeff Orr, som er analytiker ved ABI, og det samlede antal Linux-netbooks kommer dermed op på omkring 11 millioner i år.

Det tal stemmer ikke overens med de tredjeparts-analyser, som Microsoft henholder sig til, der viser, at Linux kun er at finde på fire procent af de solgte netbooks i USA.

"Bare fordi man bor i USA, så kan man ikke bare forvente, at alt er på Windows," understreger Jeff Orr fra ABI.

Jeff Orr fortæller for eksempel, at Ubuntu er et populært netbook-valg, men han kan dog ikke henvise til statistikker, der bekræfter denne udtalelse.

Efterhånden som netbooks med ARM-processorer bliver en stadigt vigtigere faktor, forudser Jeff Orr, at Linux vil overtage Windows rolle på netbooks inden udgangen af 2013. Det vil først og fremmest være drevet af forbrugerne i mindre udviklede lande, der vil købe Linux-netbooks som primær pc, i modsætning til nordamerikanerne, der i dag købet netbooks som sekundære maskiner.

Had/kærlighedsforhold til Windows

Amerikanerne selv har et had/kærlighedsforhold til Windows, men den nye gruppe købere vil ikke have den samme erfaring med Windows, og de vil derfor heller ikke være så afhængige af styresystemet, siger Jeff Orr.

I forhold til de kommende ARM-baserede netbooks, foreslår Jeff Orr, at Microsoft skal benytte samme strategi, som firmaet sidste år brugte til at bekæmpe Linux's førerposition på netbook-markedet, nemlig at sænke prisen på Windows XP.

Man kunne for eksempel tilbyde Windows Embedded CE eller Windows Mobile, som begge allerede kører med ARM, til producenterne med en rabat, foreslår han. På den måde kunne man måske bekæmpe de andre platforme som Googles Android, Chrome OS, eller Intels Moblin.

"De er nødt til at komme i gang med det samme," siger han.

Microsoft fastholder i en udtalelse for nyligt, at "mere end 93 procent af alle verdens små notebook-pc'er i dag kører med Windows."

"Vi tror, den trend vil fortsætte, nu hvor Windows 7 er blevet frigivet," fortæller virksomheden. Microsoft gør desuden en del reklame for Windows Embedded CE 6.0 R3 til ARM men nægter at udtale sig om, hvorvidt der vil blive skåret i licensprisen for produktet for at vinde flere producenter.

Microsoft har desuden modstået fristelsen fra ARM-leverandører som Nvidia, hvis Tegra-chip kører Windows CE til Microsofts Zune-afspiller.

Sekundær maskine

ABI fortæller, at tallet på 35 millioner solgte enheder bekræfter en tidligere undersøgelse, som i sig selv kun udgjorde en lettere finjustering af januars forudsigelser om 39 millioner solgte netbooks i 2009.

"Dengang virkede det som en aggressiv forudsigelse, men den er ved at blive til virkelighed - ingen tvivl om det," fastslår Jeff Orr.

De fleste netbooks bliver solgt i området omkring Asien og Stillehavet, heriblandt i Japan, Australien og New Zealand.

Det eneste marked, der ikke rigtig lever op til forventningerne, er Kina, hvor de billige (omkring 1.300 kroner) no-name netbooks ikke har solgt så godt som forventet, fortæller han.

Kun omkring 17 procent af de solgte netbooks i år vil gå via mobil-operatørerne, mens det store flertal vil blive solgt i detailhandlen, vurderer Jeff Orr. Forbrugerne har ikke vist sig villige til at betale for de dyre 3G-abonnementer, der koster omkring 300 kroner om måneden, fordi de fleste ser deres netbook som en sekundær maskine.

"Wi-Fi er godt nok i dag," siger han og tilføjer, at det vil ændre sig, efterhånden som flere og flere kunder køber computerne som primær maskine.

To kategorier, som, ABI fortæller, var næsten døde, er desuden på vej mod et comeback.
Mobile Internet-enheder (MID), som ifølge ABI's definition blandt andet inkluderer Nokias N900 og Nokias nærdøde N810, men som samtidig ekskluderer endnu flere fuldt udstyrede transportable enheder, blev solgt i kun 30.000 eksemplarer sidste år. Et tal, der gerne skulle vokse til 1 million mobile internet-enheder i verden i år, fortæller Jeff Orr.

I mellemtiden er også de såkaldte ultra-mobile pc'er (UMPC'er), som ABI definerer som små, dyre bærbare computere fuldt udstyret med Windows, gået vintervejen, nu hvor leverandører som OQO har lukket og slukket.

UMPC'er kan måske komme tilbage som tynde og lette notebooks, der kører med ultra-strømbesparende processorer som for eksempel Intels CULV eller AMD's Nero, fortæller han.

Ideelt set ville de koste et sted mellem 2.500 kroner og 4.000 kroner, så de kunne placeres i kategorien mellem almindelige bærbare computere og netbooks, vurderer han.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere