Artikel top billede

Finanskrisen gavner it-sikkerheden

Det gode ved en krise er, at man fokuserer på det vigtigste, og det har gavnet it-sikkerheden. Sådan lyder en af konklusionerne i en omfattende sikkerhedsundersøgelse.

Den verdensomspændende krise betyder, at virksomhederne er blevet finkæmmet for at finde de områder, hvor der kan spares penge.

En omfattende rundspørge blandt it-professionelle afslører nu, at sikkerhedsområdet ikke er blevet ramt af besparelser i nær så høj grad som andre områder i it-afdelingerne.

"Man sparer ikke på sikkerheden, fordi alle niveauer i virksomhederne har erkendt, at it-systemerne er det, man skal leve af. Antallet af dem, der siger: Arhh, det går nok, er reduceret markant," siger Martin Povelsen, leder af security technology i firmaet PricewaterhouseCoopers, der har foretaget undersøgelsen.

PricewaterhouseCoopers (PWC) har spurgt 7.200 it-chefer i 130 lande og samlet svarene i en rapport, som bærer navnet Global State of Information Security Survey 2010 (GISS).

"It-sikkerhed har traditionelt først været prioriteret efter den øvrige infrastruktur. Sikkerheden er først kommet til, når resten at it-løsningen har været på plads," siger Martin Povelsen.

"Vores undersøgelse har i år vist, at krisen har været en motor, der har drevet investeringerne, og ikke mindst erkendelsen af vigtigheden af it-sikkerheden."

"Den økonomiske nedtur gives således som det næst-vigtigste argument for at øge sikkerhedsinvesteringerne blandt undersøgelsens deltagere."

"Det tolker vi som, at it tidligere var noget, der understøttede forretningen, til at it i dag er selve forretningen," vurderer han.

Tidligere besparelser har givet bagslag

It-sikkerheden er blevet taget op til gennemsyn i virksomhederne for at finde sparemuligheder på området, men på trods af krisen, er der mange som vælger ikke at spare.

"Sikkerhed er så vigtigt, at man ikke kan skære. Det skyldes, at man mange steder ser det som en strategisk nødvendighed at have styr på sikkerheden for at kunne drive forretning fremadrettet," siger Martin Povelsen.

"Det er en ny tendens. Vores tidligere undersøgelser har vist, at det var it-sikkerheden, der først stod for tur, når man begyndte nedskæringerne i it-afdelingen,"

Mange af de sikkerhedsproblemer vi ser i dag, har netop sin rod i disse tidligere besparelser, vurderer PWC-manden.

"Hvis man skal sætte et billede på situationen, er it-sikkerheden ikke længere den dyre delikatesse i husholdningen. It-sikkerheden er i dag blevet til spaghetti med kødsovs. Det er noget man skal have for at overleve," siger Martin Povelsen.

"Samtidig er mange af de opgaver, der tidligere blev anset som sikkerhedsopgaver, eksempelvis backup, blevet en driftsopgave. Sikkerheden er således blevet en meget mere integreret del af infrastrukturen."

Krisen har været en driver

Krisen har ligefrem været med til at rykke sikkerheden frem i lyset.

"I de seneste par år er der sket en modning af sikkerhedsområdet. I dag er det erkendt på alle niveauer i virksomheden, at it-systemerne skal være på plads for at forretningen kan køre. Sikkerheden er en forudsætning for det," siger Martin Povelsen.

"Krisen har gjort, at mange har sat sig ned og analyseret sig frem til, hvad der er vigtigt og hvad, som er mindre vigtigt. Det har rettet fokus på it-sikkerheden, som et af de vigtigste områder, hvor man ikke kan gå på kompromis."

I konkrete tal viser GISS-undersøgelsen, at godt 40 procent vil bruge flere penge på sikkerhed, og 25 procent vil bibeholde det nuværende udgiftsniveau.

Disse tal skal ses i lyset af, at mere end 70 procent af de adspurgte har overvejet at skære i udgifterne til it-sikkerheden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere