Svenske websider var torsdag i sidste uge udsat for to DDoS-angreb (Distributed Denial of Service), hvor der sendes så massive mængder forespørgsler til websiderne, at der enten opstår lange svartider eller skabes egentlige nedbrud.
Blandt de 40 websider var flere af politiets sider samt en række medie-sider. Ifølge den engelsk-sprogede nyhedsside The Local var medie-siderne alle hostede hos firmaet Basefarm, og angrebet var specielt rettet mod virksomheden Adeprimo, der blandt andet udvikler løsninger til web-tv og mobile løsninger.
Flere af kunderne hos Adeprimo blev også ramt af angrebet, heriblandt Göteborg-Posten, der var nede fra de tidlige morgentimer og frem til frokost.
Senere torsdag ramte et angreb det svenske politis websider, der var nede i et par timer ud på eftermiddagen ifølge The Local. Politiet regner med, at de to angreb var startet af de samme bagmænd.
"Mængden af traffik var præcis den samme i begge angreb, og vi oplevede også trafik fra USA. Men sabotørerne kan være hvor som helst i verden," udtaler Ann-Marie Alverås, der leder websikkerheds-divisionen hos politiet.
Er vi rustet til cyberkrig?
Det er dog også stort set det eneste politiet ved på nuværende tidspunkt, så sandsynligheden for, at man finder frem til de skyldige ser ikke for god ud i øjeblikket.
Hosting-firmaet Basefarm har lagt en pressemeddelelse ud om forløbet, som du kan læse her.
Tidligere på sommeren var USA og Sydkorea under massive DDoS-angreb.
Ved at sende massive mængder forespørgsler i retning af diverse stats-hjemmesider havde bagmændene blandt andet held til skabe nedbrud hos det amerikanske finansministerium, Secret Service, Det Hvide Hus, forsvarsministeriet, New York Stock Exchange og Nasdaq. Lignende nedbrud så man i Sydkorea.
En amerikansk rapport konkluderede for nylig, at selvom konsekvenserne af disse angreb var begrænsede, så kan egentlige cyberkrige sagtens opstå i fremtiden - og hvis det sker, er myndighederne ikke specielt godt rustet til at forsvare sig.