Artikel top billede

"Med Windows 7 har Microsoft bedre formået at ramme den målgruppe, som Rambøll befinder sig i," mener it-chef Henrik Daugbjerg Petersen.

Windows 7 står til gennembrud i erhvervslivet

Rambøll har haft Microsofts nye operativsystem på testbænken i to måneder, og efter en alvorlig Vista-skuffelse, er der igen begejstring at spore hos it-chefen.

"I Windows 7 har Microsoft barberet de funktioner væk, som har betydet, at Vista aldrig har slået til blandt danske erhvervsvirksomheder."

Sådan lyder det fra en af Danmarks garvede it-chefer, der har testet begge udgaver af Microsofts styresystemer og tidligere dømt Vista ude.

"Da Windows Vista så dagens lys, skabte vi et testmiljø for at afprøve, om platformen var egnet til vores virksomhed," fortæller Henrik Daugbjerg Petersen, it-chef i Rambøll Danmark.

"Det var den ikke. Vista var simpelthen for tungt og ikke et operativsystem, som vi kunne bruge. Derfor besluttede vi os for at køre videre med XP med et håb om, at der på et senere tidspunkt dukkede noget op, der kunne løfte opgaven," fortæller han.

"Mange af de funktioner, som er indlejret i Vista, er primært til private brugere, og de rammer slet ikke plet i forhold til os som professionelle."

"Vores krav til et nyt operativsystem er, at det skal være stabilt og performe mindst lige så godt som XP og naturligvis gerne bedre. Det gjorde Vista ikke. Samtidig var mange af vores CAD-applikationer ikke certificeret til Vista på det tidspunkt, hvor vi testede det. Det var også en af begrundelserne for, at vi lagde Vista i skuffen igen," fortæller Henrik Daugbjerg Petersen.

Behagelige overraskelser

Med Windows 7 har Microsoft bedre formået at ramme den målgruppe, som Rambøll befinder sig i. Igen har virksomheden opbygget et testmiljø for at se, om styresystemet passer til behovene.

"For at få nogle erfaringer startede vi for to måneder siden et samarbejde med Microsoft og Atea om et pilotprojekt på 200 brugere. Det har været en god testperiode," siger Henrik Daugbjerg Petersen.

"Det, vi kan konstatere, er, at Windows 7 er meget stabilt, og så understøtter det vores 64-bit-behov, der skal sikre en høj allokering af hukommelse til vores 500-600 CAD-brugere.

Ud over de tungere kodeforbedringer har Rambøll desuden fået et par behagelige overraskelser med af pilotprojektet.

"I forbindelse med vores testgruppe har vi erfaret, at batterilevetiden næsten er fordoblet i forhold til XP-platformen. Det var en overraskende, og en ganske rar sidegevinst i vores miljø, hvor alle skal anvende bærbare computere i løbet af det næste år."

"Samtidig er den indbyggede krypteringsfunktion i Windows 7 til stor gavn for vores mange mobile brugere. Den gør, at indholdet på harddisken altid er beskyttet, hvis en maskine glemmes, eller på anden vis bliver væk."

Service pack 3 til Vista

Den normale tommelfingerregel i forbindelse med udskiftning af platformen er, at man altid skal vente til service pack 1 er på gaden. Først herefter kan man være sikker på, at de værste børnesygdomme er kureret. Den praksis har man dog valgt at se stort på hos Rambøll.

"Vi er i dette tilfælde ikke bange for at være first-mover. Vi ser mere Windows 7 som en service pack 3 til Vista end et nyt system. Windows 7 er Vista til erhvervsgruppen. Nu er systemet forsynet med den funktionalitet, der skulle have været i Vista fra starten," fortæller Henrik Daugbjerg Petersen.

"Windows 7 er ikke revolu­tionerende nyt, men vores test­erfaring er, at det virker for os, og der har været ganske få problemer. Der er således ikke ret mange Windows 7-maskiner, som er kommet retur til it-afdelingen, og det er jo altid et godt tegn," griner han.

Også brugerne i testgruppen har taget pænt mod Windows 7.

"Der har ikke været de store problemer, og vi regner ikke med at få de store udgifter til uddannelse. Brugerfladen minder lidt om Macs brugerflade. Den er meget intuitiv," siger Henrik Daugbjerg Petersen.

Et andet plus på brugersiden er, at Microsoft har fjernet de meget udskældte User Account Control-dialogbokse.

"Man har fjernet alle de ting, som brugerne tidligere skulle tage stilling til. Den del af sikkerheden er nu flyttet ned i it-afdelingens regi, og det passer godt til vores driftsmiljø."

Der har dog også været problemer i testfasen, erkender it-chefen, men faktisk har det største problem hos Rambøll været i forbindelse med Microsofts egen kontorpakke.

"Mail-håndteringen i Office-pakken har drillet os lidt, og vi har fået re-programmeret arkiveringsfunktionen i den specialapplikation, vi benytter, fordi Office 2003 behandler denne del anderledes end Outlook i Office 2007," siger Henrik Daugbjerg Petersen.

1.800 nye installationer

Rambølls plan er, at man fra januar til maj skal opgradere resten af firmaets arbejdssta­tioner. 500-600 nye installationer af Windows 7 bliver det til på firmaets eksisterende hardware.

Samtidig skal der indkøbes 1.200-1.300 nye bærbare maskiner, der alle vil være forsynet med Windows 7.
Fra sommeren 2010 vil klientsiden hos Rambøll således være 100 procent baseret på Windows 7.

"Vi har en meget homogen hardware-park, og det er langt lettere at supportere et system frem for flere systemer," siger firmaets it-chef.

Serverdelen har dog endnu ikke haft prioritet i Rambøll.

"Vi har haft en pause på infrastruktursiden, fordi vi skal flytte til nye lokaler næste år. Når det er overstået, tager vi hul på den del af butikken. Windows 7 fungerer dog fint med vores eksisterende Microsoft-infrastruktur," siger Henrik Daugbjerg Petersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere