Artikel top billede

Bliver Windows 7 det sidste styresystem?

ComputerViews: Er tiden kommet til at lade nettet overtage styringen over både computer, data og styresystem?

ComputerViews: Torsdag 22. oktober lancerer Microsoft sin syvende inkarnation af verdens mest udbredte stykke software: Windows.

Siden Microsoft i 1981 fik overtalt IBM til at proppe en DOS ind i IBM-pc'en har styresystemet været en uundværlig og nødvendig del af den personlige computer.

Som bekendt er DOS for længst afløst af Windows, og vil man ikke kigge på vinduer, er der masser alternativer eksempelvis i form af mere eller mindre nørdede UNIX-varianter - fra Mac OS til Linux.

Et styresystem er slet og ret den basale software på en computer, som gør det muligt at køre programmer, lagre data og styre maskinens ressourcer.

Men glansen er ved at gå af de ellers så nødvendige styresystemer. Og man kan stille spørgsmålet, om styresystemer, som vi kender dem i dag, er ved at have overlevet sig selv.

Hos adskillige brugere er det mest anvendte program på computeren i dag en internetbrowser. Og ikke kun fordi vi kan lide at surfe.

Langt de fleste typer applikationer kan efterhånden afvikles direkte i browseren. Og de data, man så frembringer, kan gemmes på nettet og dermed sikre, at de hele tiden er tilgængelige og opdaterede. Ikke kun for den enkelte bruger, men også for brugerens kolleger eller venner og familiemedlemmer.

OS-as-a-service

Selvfølgelig er der nogle sikkerhedsmæssige aspekter, der skal på plads, før virksomhederne tør kaste sine forretningskritiske data ud på nettet og op i skyen.

Og selvfølgelig er det både hurtigere og mere trygt at arbejde med et Excel-ark, som kører fra den Office-pakke, man har installeret på sin computer.

Men software-as-a-servide (Saas) er ikke længere kun et hypet buzz-ord, og næste skridt bliver utvivlsomt OS-as-a-service.

Derfor er Google også i gang med at udvikle et helt nyt, netbaseret styresystem med udgangspunkt i den strømlinet Chrome-browser.

Og Microsoft har sat sit Cloud OS-projekt Azure på skinner.

Computeren er nettet - og omvendt

Computeren er nettet, og nettet er computeren. Man kan undre sig over, hvad folk brugte deres computere til før internettet:

De fleste passede deres arbejde med at ordne regnskaber, skrive breve og notater og holde styr på kunder og logistik med dertil indrettede programmer.

I dag går de fleste firmaer i sort, hvis nettet går ned, og medarbejderne nyder den ufrivillige kaffepause og kommer først tilbage til tasterne og dagens dont, når nettet er oppe og køre igen.

Start Me Up

Spørgsmålet er, hvad man i dag skal forlange af morgendagens netbaseret styresystem. Det skal fortsat kunne køre programmer (Det klarer browseren).

Det skal fortsat kunne lagre data (det klarer browseren).

Og det skal styre maskinens ressourcer. (Det klarer browseren).

Det sidste er måske det sværeste.

Vi har jo vænnet os til plug n' play, hvor man med et USB-stik kan tilslutte en hvilken som helst dims uden at skulle tænke på enhedsdrivere og hukommelseskonflikter.

Da Microsoft i august 1995 præsenterede Windows 95 (Som i parentes bemærket ikke inkluderede en internetbrowser) skete det med pomp og pragt til tonerne af Rolling Stones hittet Start Me Up.

I New York havde Microsoft ladet Empire State bygningen indhylle i rødt, grønt, blåt og gul lys og herhjemme lod Microsoft slå Imperial-biografen i København dørene op for den storslåede lancering.

Lanceringen af Windows 7 bliver nok mere beskeden, og selv om analyseinstituttet IDC anslår, at styresystemet i modsætning til Vista vil hitte i erhvervslivet og i 2011 vil være solgt i over en kvart milliard eksemplarer, er det spørgsmålet, om vi overhoved vil opleve en Windows 8.

Eller om nettet overtager den totale styring.

Også over styresystemet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere