Computerworld News Service: Googles medstifter Sergey Brin melder skarpt ud til Microsoft, Amazon, Yahoo og enhver anden, der gør indsigelser mod Googles store bog-projekt: Slap af, vi prøver blot at hjælpe læserne.
Brin bestrider i en kronik i New York Times nogle af de argumenter, som kritikerne er kommet med mod projektet og det deraf følgende forlig med forfattere og forlag.
Især påpeger Sergey Brin, at det ikke handler om forbruger-valg: Uden de skannede e-bøger, er der slet ikke andet valg end at skulle rejse til obskure biblioteker rundt omkring i verden.
Urimeligt af Google
Projektets modstandere inkluderer Amazon, hvis e-bogslæser, Kindle, har sin egen online-boghandel, samt Microsoft, som selv var i gang med at skanne bøger, men lukkede ned for projektet under Google-kontroversen.
De mener, at det er urimeligt, at Google skal have lov til først at indskanne bøgerne og så først bagefter indgå forlig med forfatterne og forlagene, da ethvert nyt forsøg på at konkurrere vil kræve aftaler med forfattere og forlag fra dag et.
Der er dog også andre bekymringer. I Tyskland kan forliget meget vel føre til krænkelser af landets ophavsretslove og forfattere samt privatlivets fred.
Desuden kan der være juridiske problemer ved at tilbageholde royalty-udbetalinger til manglende rettighedsindehavere.
Det ændrer imidlertid ikke på Sergey Brins hovedpointe: Uden Google Books-forliget ville bøger, der er udgået fra forlaget, i praksis være fuldstændigt uden for rækkevidde og måske endda gå tabt for evigt.
Og hvorfor komme med dette argument lige nu? Forliget er allerede blevet udskudt på ubestemt tid, mens der foretages ændringer, og Brins tanker ville muligvis have haft større vægt i september, da sagen var mest fremme.
Måske ligger svaret i Brins hentydning til den elektriske bil i hans henvisning til en skannet bog fra 1916, der beskriver, hvordan idéen ikke fangede an, på grund af "den manglende evne fra producenternes side til at oplyse offentligheden ordentligt om elektricitetens vidunderlige nytteværdi."
Hvis den offentlige mening er ved at ændre sig til at være mod Google i denne sag, så er det bestemt et godt tidspunkt at minde om læserne om, hvem Google Books-forliget er til fordel for. Brins kronik taler til læserne.
Oversat af Thomas Bøndergaard