En ny rapport fra Copenhagen Business School (CBS) viser, at der er et urealiseret eksporteventyr for den danske it-servicebranche. Det er flere branchefolk enige i.
Men eksporteventyret kommer ikke af sig selv. Det mener brancheforeningen IT-Branchen.
"Danmark har på godt og ondt en markedsstruktur, hvor der er en masse små og mellemstore virksomheder. For at de kan løfte sig, er der to parametre, der skal være på plads. Venturekapital og eksportstøtte," siger Jane Eis Larsen, konstitueret administrerende direktør for IT-Branchen.
Samtidig mener Jane Eis Larsen, at den danske it-branche skal se mere på cloud-baserede løsninger. Det er der eksportmuligheder i, mener Jane Eis Larsen.
"Det er næppe outsourcing-services, som vi skal leve af i Danmark. Men den måde, som virksomhederne køber software på, er under forandring. Vi tror meget på SaaS og cloud-baserede løsninger," lyder det fra Jane Eis Larsen.
Der skal være offentlig eksportstøtte
Men for at den danske it-servicebranche kan blive et internationalt eksporteventyr, skal vi handle hurtigt. For ude i den store verden er der mange folk, der sidder med lige så gode ideer, fortæller Jane Eis Larsen.
"Der er simpelthen et 'window of oppurtunity' i denne branche. Det kan godt være, at vi har nogle dygtige it-folk i Danmark, der har en løsning på et kompliceret problem. Men der sidder folk ude i resten af verden, der også arbejder med en løsning på samme problem. Derfor er der brug for penge, så vi kan komme først," siger Jane Eis Larsen.
En af de innovationer var blandt andet søgeteknologien FAST, som Microsoft i 2008 købte for seks milliarder kroner. Lignende søgeteknologi sad det danske Surfray med, men selskabet gik konkurs i februar 2009, hvorefter resterne af konkursboet blev købt for et mindre beløb af en gruppe med den nuværende direktør Søren Pallesen.
Tidligere TDC-chef: Danmark har ingen visioner
Men vi skal ikke juble bare fordi, at Danmark kan stå over for et eksporteventyr, for selv om Danmark har været langt fremme i it-udviklingen, er der ingen større danskejet it-virksomhed, der for alvor klarer sig på den internationale bane. Det mener tidligere markedschef hos TDC Mobil, Martin Profit Jakobsen.
"Der mangler en klar stjerne i den danske it-branche. Der er ingen Mærsk McKinney Møller, ingen Kjeld Kirk Kristiansen og ingen Ditlev Engel i it-branchen. For de fleste danske it-firmaer er der tale om én strategi. En profitabel exit," siger Martin Profit Jakobsen, der i dag er partner i BASIT, bygge- og anlægssektorens it- og teleselskab.
Martin Profit Jakobsen mener samtidig, at danske it-ledere mere skal fokusere på at drive forretninger end at starte og sælge dem, når chancen byder sig. Der er simpelthen for meget jagt efter den hurtige exit-profit snarere end en vision om at få et international dansk it-koncern og profit via langsigtet drift.