Artikel top billede

"Nu er det en komplet fornøjelse at arbejde på Linux," siger Linus Torvalds.

Optimisme og selvironi går hånd i hånd på Linuxcon

Ledende community-folk talte mere om markedsmulighederne i eksempelvis mobilitet i stedet for at hænge sig i den udeblevne succes på desktoppen.

Computerworld News Service: Lederne folk fra Linux-community'et synes at have accepteret, at Linux stadig ikke har opnået den store andel i desktopmarkedet, men de gør det klart, at succesen i andre markeder såsom mobil-markedet er mindst lige så vigtigt.

Ved Linuxcon i Portland, Oregon, der løber af stablen i disse dage, er paneldeltagere, der inkluderer Linux' grundlægger, Linus Torvalds, ambivalente i forhold til et spørgsmål om næste år endeligt bliver året, hvor Linux bryder igennem på desktoppen.

"Jeg ved ikke, hvor vigtigt det er, om alle eller en stor procentdel af brugerbasen bruger Linux som styresystem på desktop-pc'ere," siger Ted Ts'o, som er teknologidirektør for Linux Foundation.

Bob Sutor, som er vice president for open source og Linux i IBM's software-gruppe, skitserer, hvad han ser som mulige scenarier for desktop Linux i de kommende år. Et scenarium er, at styresystemet simpelthen dør.

"Eller at vi helt holder op med at bruge desktoppe, så det ikke betyder noget længere," siger han.

Apple og Microsoft kunne også ende med hver en tredjedel af markedet, mens Linux fik resten plus/minus 32,9 procent, spøger han.

"Hvis Linux-desktoppen får en tocifret procentdel af en bred vifte af brugerne, så er det nok på tide at kalde det en sejr," konkluderer han.

[b]

I stedet for at hænge sig i den udeblevne succes for Linux på desktoppen fokuserer panelet på succeser på andre områder.

"Linux har utroligt gode markedsandele på klienten generelt, bare ikke lige på desktoppen," siger Dirk Hohndel, der er teknologidirektør for Intels Open Source Technology Center. Routere, trådløse access points og TiVo-bokse bruger alle Linux, påpeger han.

"Linux bruges hver dag af alle mennesker i den moderne verden," siger Jim Zemlin, som er executive director for Linux Foundation. Forklaringen er, at populære websites såsom Google og Facebook benytter Linux, ligesom almindeligt udstyr som set-top-bokse også bruger Linux.

De ledende Linux-folk er særligt begejstrede over fremskridtet i markedet for mobiltelefoner. Styresystemerne Google Android og Palm Pre er begge bygget på Linux, og LiMo Foundation understøtter en række Linux-teknologier til mobiltelefoner. Nokia bruger styresystemet Maemo, som også er baseret på Linux, til sine såkaldte mobile internet-devices.

Herudover har Linux-community'et høje forhåbninger til at genvinde tabt terræn i netbook-segmentet. Zemlin antyder, at der vil blive offentliggjort en lancering senere på ugen af nye netbooks baseret på Moblin, som er et Linux-styresystem, Intel står i spidsen for.

Dette kan være en del af årsagen til, at Torvalds virker så tilfreds med den nuværende status for Linux-kernen. Han kan dog ikke pege på noget specifikt, som han gerne vil se udvikle sig i kernen.

"Der er ingen funktioner, som jeg ser frem til, men som ville være umulige at udvikle på grund af modellen eller den måde, som kernen er organiseret," siger han.

"Det, som jeg gerne vil se den kunne i det næste lange stykke tid, er allerede udviklet."

Han er også tilfreds med forbedringerne af Linux-udviklingsmodellen, som har gjort hans job med at føje ny kode til kernen lettere. Nu er det "en komplet fornøjelse" at arbejde på Linux, fortæller han.

Det betyder dog ikke, at han ingen kritikpunkter har.

"Vi sidder ikke med den strømlignede, lille, hyper-effektive kerne, som jeg forestillede mig for 15 år siden," siger han.

"Vores kerne er enorm og opsvulmet. Og det bliver kun værre, hver gang vi tilføjer en ny funktion," siger Linus Torvalds.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere