Danske it-afdelinger og forbrugere kan godt vænne sig til, at der også i fremtiden bliver mere fyld til papirkurven.
For selv om hverken den professionelle it-sektor eller den almindelige elektronik-dansker læser brugervejledninger, skal de små hæfter følge med den resterende emballage ind i virksomheden og med ud i affaldscontaineren.
"En ting er, hvordan det virker i praksis. En anden ting er, hvad der stilles af lovkrav til sælgeren," siger specialkonsulent Carsten Strøjer fra Forbrugerstyrelsen.
Han peger på, at lovkravet stammer fra vejledningen i markedsføringslovens paragraf 7, hvor der blandt andet står:
"[...] en efter formuegodets eller ydelsens art forsvarlig vejledning, når denne er af betydning for bedømmelsen af godets eller ydelsens karakter eller egenskaber, herunder især brugsegenskaber, holdbarhed, farlighed og vedligeholdelses-mulighed.
Kan være på nettet
Der står dog intet i markedsføringsloven om manualens tykkelse, eller om manualen skal ligge i otte hæfter på lige så mange sprog i emballagen med elektronikken.
"Det skal være en forsvarlig vejledning. Hvis man køber en lampe, er det godt nok, hvis personalet i forretningen viser, hvordan man tænder og slukker for pæren," siger Carsten Strøjer og forklarer, at mange manualer findes på nettet.
Han peger dog på, at det ikke er hjemmel i lovgivningen til helt at droppe brugsvejledningerne, fordi ikke alle har adgang til online-manualerne, hvor man kan blive vejledt i mere komplekst maskineri som eksempelvis computere.
Ubrugeligt dansk
Kommunikationsekspert Henrik Byager mener, at forbrugerne i mange tilfælde får serveret manualer på ubrugeligt dansk.
"Først skal man sidde og bladre manualen igennem for at se, om dansk er blandt de 17 sprog. Dernæst må man mange gange trækkes med en maskinoversættelse, der aldrig har været i nærheden af et menneske," siger han og peger på, at han selv i flere tilfælde har måttet ty til den engelske version for at forstå, hvordan tingene hænger sammen.
Samtidig har han også gode erfaringer med at læse manualer. Blandt andet har han en købt en espresso-maskine, hvor for-programmeringerne går som en leg, efter han har bladret i manualen.
"Sommetider kan man jo få nogle råd til, hvordan maskinerne virker, som man aldrig kan gætte sig til på forhånd," lyder det fra Henrik Byager.