Fiber-fokus: I dag løber fiber parallelt sammen med kobber ud til 200.000 danske husstande. Det har TDC sørget for. Men kunderne kan kun bruge kobberet, mens fiberen er inaktiv.
TDC venter med at aktivere fiberen, indtil markedet er mere modent, lyder det fra selskabet. Sådan burde det dog ikke være, mener bestyrelsesformand Svenn Dam fra Dansk Bredbånd, der tilbyder tjenester på fibernet, og som har to elselskaber i ejerkredsen.
Han peger på, at TDC har en dominerende markedsposition, og at selskabet derfor bør tvinges til at aktivere og åbne fiberen op for andre udbydere, ligesom det er tilfældet på kobberet i dag.
"Jeg kan ikke se, hvad forskellen er, om man har kobber eller fiber. Det interessante må i den sidste ende være, at TDC har en meget, meget høj markedsandel. Politikerne må vel være ligeglade med, om det er på fiber eller kobber," siger Svenn Dam.
Ifølge bestyrelsesformanden snyder TDC kunderne for det produkt, som de helst vil have.
"TDC har muligheden for at give kunderne det her, men kunderne skal ifølge selskabet ikke have det tilbud. Som monopolist bestemmer TDC, om kunderne skal have det tilbud," siger Svenn Dam.
Han mener derfor, at politikerne bør komme på banen for at sikre, at der kommer tilbud på TDC's fiber.
"Lad os sikre, at forbrugerne får de bedst mulige tilbud på den infrastruktur, der er i Danmark. Det kan ikke gå hurtigt nok," siger Svenn Dam.
Venstre: Tvang løser ikke noget
Hos regeringspartiet Venstre er teleordfører Torsten Schack Pedersen dog meget skeptisk over for tanken om at tvinge TDC til at aktivere og åbne fibernettet. Det kan i den sidste ende få den modsatte effekt, påpeger han.
"Jeg har svært ved at se, hvordan det kan løse noget. TDC lægger det jo ikke ud til folk igen, hvis det er forfærdeligt for selskabet, at de bliver tvunget til at aktivere det. Og det er jo ikke smart, for så får vi ikke mere fiber udbredt," siger Torsten Schack Pedersen.
I stedet vælger han at se det positive i, at TDC allerede nu graver fiber ned sammen med renoveringen af de eksisterende kobberforbindelser.
"Det er fint, at de forsøger at opgradere deres net, og så må de jo selv bestemme, hvornår de vil gøre brug af det. Alternativet er, at kunderne går over til eksempelvis en WiMax- eller UMTS-forbindelse, hvis de finder tilbuddet for dårligt. Det vil så kunne presse TDC til at aktivere fiberen, hvis selskabet stadig ønsker at være konkurrencedygtigt i området," siger Venstres teleordfører.
TDC's fibernet, der omfatter 200.000 hjem, er betydeligt mindre end den konkurrerende infrastruktur, som elselskaberne har gravet ned. De seneste tal fra Dansk Energi viser, at elselskaberne har lagt fiber forbi 640.000 husstande.
De danske elselskaber planlægger at give cirka to millioner af landets 2,5 millioner husstande muligheden for at få fiberforbindelser.