Digitale valg på Frederiksberg bliver ved drømmen. Det må kommunens borgmester, Jørgen Glenthøj (K), sande. Indenrigsminister Karen Ellemann (V) har nemlig afvist kommunens ansøgning om at afholde digitale valg.
Det skuffer borgmesteren i hovedstadskommunen.
"Jeg undrer mig meget over ministerens afslag på vores forslag om at bringe valghandlingen i Danmark ind i det nye årtusinde. Vort ønske udspringer i bund og grund i, at vi gerne vil gøre valghandlingen hurtigere, mere tilgængelig og sikrere," siger Jørgen Glenthøj i en pressemeddelelse fra kommunen.
Frederiksberg Kommune havde ansøgt om tilladelse sammen med seks andre kommuner. Konceptet lød på, at borgeren stemmer ved at trykke på en skærm i stemmeboksen. Herefter udskriver en computer en kvittering, der skal afleveres, så der samtidig kan føres fysisk optælling som kontrol.
I pressemeddelelsen fra Frederiksberg Kommune henviser kommunen til, at modellen er testet i flere andre europæiske lande.
"Det kan godt undre mig, at staten hele tiden opfordrer kommunerne til at pege på effektiviseringsmuligheder og unødvendig statslig lovgivning. Men når vi så udfordrer staten, bliver vi mødt med et nej," uddyber Jørgen Glenthøj.
Ellemann: Tiden er ikke moden
Jørgen Glenthøj sendte 28. maj i år et brev til indenrigsminister Karen Ellemann, hvor han bad om tilladelse til digitale valg på Frederiksberg. Borgmesteren henviser i brevet til de udenlandske erfaringer.
Men de er "langt fra entydigt positive," lyder det fra indenrigsministeren.
Karen Ellemann fremhæver blandt andet eksempler fra Holland og USA, ligesom hun også fremhæver, at elektroniske valgmaskiner indtil videre er blevet kendt forfatningsstridige i Tyskland.
"Regeringen var derfor efter en afvejning af de fordele, der knytter sig til elektronisk stemmeafgivning, over for de nævnte - afgørende - ulemper af den opfattelse, at tiden for øjeblikket ikke er moden til at iværksætte et sådant forsøg, samt at man fandt det vigtigt først at afvente yderligere internationale erfaringer," skriver Karen Ellemann i sit svar til Frederiksberg-borgmesteren.
Hun henviser desuden til, at det kun er et år siden, at regeringen sidst afviste at gennemføre e-valg.
Karen Jespersen afviste e-valg
Dengang var det Karen Jespersen (V), der som velfærdsminister afviste et ønske fra otte kommuner, der blandt andre talte Frederiksberg. De otte kommuner forsøgte at tale med én stemme i sagen.
Den tidligere Frederiksberg-borgmester Mads Lebech (K) forsøgte sidste år sammen med Kommunernes Landsforening at lægge pres på regeringen for at få e-valg. Det blev dog afvist.
Karen Jespersen fremhævede ligesom Karen Ellemann, at der var uheldige erfaringer fra udlandet.
"Vi har også eksempler fra udlandet, hvor man har oplevet store problemer med sikkerheden - blandt andet i Nederlandene og USA," lød det fra velfærdsminister Karen Jespersen i juni sidste år.
Hun henviste desuden til, at et digitalt valg ville bryde med de traditioner, der er i Danmark.
Sidste år blev videnskabsminister Helge Sander (V) også beskyldt for at sylte en redegørelse om digitale valg, hvilket medførte kritik fra oppositionen.
Ved det kommende kommunal- og regionsvalg holder Frederiksberg Kommune alligevel et digitalt valg, men det er for 16- til 17-årige, og der er dermed kun tale om et prøvevalg.