Artikel top billede

En undersøgelse fra The Econonomist stiller skarpt på Danmark og konkurrencemulighederne for it-industrien i landet.

Rapport giver skidt billede af it-Danmark

En undersøgelse fra The Economist Intelligence Unit viser, at Danmarks evne til at konkurrere på it-området falder. Det er især på innovation og menneskelig kapital, at Danmark klarer sig dårligt.

Det kan godt være, at Danmark er dygtig til at etablere en it-infrastruktur, men vi udnytter den bare ikke.

For i en ny undersøgelse foretaget af The Economist Intelligence Unit, er Danmark faldet fra en femte- til ottendeplads, når det handler om betingelserne for konkurrence på it-området.

"Jeg mener, at vores rapport kan give et fingerpeg til internationale koncerner og lokale beslutningstagere om, hvordan det står til med konkurrenceforholdene på it-området i verden," fortæller Trude Berg, formand for Business Software Alliance (BSA), som har sponsoreret undersøgelsen.

Danmark dumper på innovation og uddannelse

Danmark klarer sig især dårligt i kategorierne "Human Capital" og "R&D Environment."

Under kategorien "Human Capital" er lande som Kina og Rusland foran Danmark, der ligger på en 13.-plads.

Under kategorien "R&D Environment" er Danmark på en 16.-plads efter lande som Estland og Frankrig og kun få point foran Rumænien.

Der er selvfølgelig kategorier, hvor Danmark har en bedre plads.

Det gælder eksempelvis it-infrastruktur, hvor Danmark ligger på en førsteplads, som andre undersøgelser også har peget på.

Men undersøgelsen ser altså ikke blot på, hvor god it-infrastrukturen er, men også på parametre, der måske siger mere om, hvor dygtige folk i landet er til at udnytte denne struktur.

God plads til forbedringer

"Det ser ikke helt så grelt ud, men der er helt klart plads til forbedringer på en række områder. Specielt ser jeg, at det er inden for uddannelsesområdet, at Danmark kan forbedre sig," fortæller Anders Elbak, chefanalytiker i IDC.

En af parametrene, hvor Danmark ikke klarer sig særligt godt, er antallet af teknologifolk med forretningsfærdigheder, som uddannelsessystemet uddanner.

"Når vi ser på det generelle uddannelsesniveau i Danmark, er det forholdsvist højt. Men når vi så ser på, hvor mange folk, der er på it-uddannelser, falder det lidt i forhold til det generelle billede. Samtidig er vi ikke så dygtige til at koble en forretningsmæssig del på vores it-uddannelser," siger Anders Elbak.

Her skal politikerne gribe ind

Trude Berg fortæller, at internationale virksomheder, der har planer om at etablere et nordisk hovedkvarter, blandt andet kigger på denne rapport i deres beslutningsproces.

Derfor kan et fald i et lands relative positionering være med til at få virksomheder til at placere en udviklingsafdeling i Helsinki frem for København.

"Hvis Norge, Sverige og Finland alle går frem i forhold til andre lande, så er det nødvendigt at se på, hvorfor Danmark går tilbage. Rapporten er helt klart en indikation på, at Danmark har forringet sine konkurrencemuligheder," siger Trude Berg.

Kan bruges konstruktivt

Men det er ikke udelukkende negativt, at der dukker sådan en rapport op, hvor Danmark viser tegn på forringet konkurrenceevne, vurderer formanden fra BSA.

Trude Berg mener nemlig, at rapporten tydeligt viser, hvor det er, politikerne kan gribe ind og handle for, at Danmark igen kan komme i front. Samme holdning deler Anders Elbak.

"Man kan altid diskutere vægtningen af de forskellige parametre, men rapporten ser på nogle helt relevante ting i forbindelse med it-industriens konkurrencemuligheder i et land. Måske burde man se på nogle af de ting, der gør lidt ondt at se på," konstaterer Anders Elbak.

Du kan læse undersøgelsen på BSA's hjemmeside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere