I foråret 2010 vil de danske folkeskoleelever blive udsat for 10 digitale test, efter 100 skoler har prøvekørt prøverne.
Hos Skolestyrelsen er der jubel over, at tiderne med det digitale bøvleri måske er overstået.
"Vi tror, at lærere, elever og forældre får glæde af de digitale, adaptive test. Mange af de skoler, vi har talt med, har sagt, at testene på en nem og smidig måde bidrager til lærernes evaluering inden for de områder, som testene dækker - især når det gælder elever med særlige behov, de stille elever og de dygtigste elever," lyder det fra Skolestyrelsens direktør, Martin Isenbecker, i en pressemeddelelse på Undervisningsministeriets hjemmeside.
"Det er netop, fordi testene er adaptive, altså tilpasser sig elevens niveau undervejs. Der er også lærere, som udelukkende ser testene som et kontrolredskab. Her skal vi blive bedre til at forklare, hvad testene kan og ikke kan," fortsætter direktøren for Skolestyrelsen.
Mulighed for menneskelige fejl
Folkeskoleeleverne og Skolestyrelsens tålmodighed med de digitale hjælpemidler har eller været hårdt prøvet de seneste år.
I sommer erkendte systemleverandøren COWI, at det var muligt at snyde med besvarelserne i folkeskolens digitale afgangsprøver. Sidste sommer floppede den digitale generalprøve, og for to år siden ramlede det hele sammen for hundredvis af elever, der sad midt i eksamen.
Allerede i 2007 blev COWI-samarbejdet overvejet, og Skolestyrelsens direktør forklarer i pressemeddelelsen, at COWI skal have en lang række ting på plads, inden de 10 digitale test bliver sendt ud i hænderne på folkeskoleeleverne.
"Der skal udvikles flere opgaver til de dygtigste elever i dansk/læsning, og COWI mangler også at rette nogle af opgaverne og gennemføre mindre ændringer i systemet. Der er rigtig mange elementer, som skal spille sammen. Men selv om man desværre aldrig kan udelukke muligheden for menneskelige fejl, vurderer vi nu, at testene er parat," lyder det fra Martin Isenbecker.
Allerede i efteråret vil lærerne kunne teste de elektroniske opgaver. Da det drejer sig om pilotudgaver vil der kunne forekomme fejl i opgaverne, lyder det fra Undervisningsministeriet.
Indførelsen af digitale test i folkeskolen blev vedtaget i Folketinget 30. marts 2006.