Artikel top billede Ikon

"Mobilen kan bruges som betalingsmiddel overalt," fortæller Lars Damgaard Nielsen, som i forbindelse med sit speciale på IT-Universitetet har været i Japan for at studere, hvordan befolkningen anvender de mobile betalinger.

Mobil-paradis: En danskers japanske oplevelser

Japanerne har betalt med mobilen i årevis, og deres betalings-infrastruktur er yderst veludviklet. Læs hvordan en dansker i Tokyo har oplevet brugen af mobilbetalinger i Solens Rige.

I Europa er betalinger via mobilen ikke eksisterende, mens japanerne har haft muligheden i årevis.

Lars Damgaard Nielsen har i forbindelse med sit speciale på IT-Universitetet om Near Field Communication (NFC) været i Tokyo i Japan for ved selvsyn at studere, hvordan japanerne anvender de mobile betalinger.

Lars Damgaard Nielsen, hvor udbredt er mobilbetaling i Japan?

"Alle enheder - fra cola- og slikautomater over 7 Eleven-kiosker til offentlig transport - har en indbygget mulighed for, at man kan betale sit køb med mobilen. Mobilbetaling er en helt integreret del af de betalingsløsninger, der benyttes i landet.

Japanerne har været rigtig gode til at samle det hele i en enhed, hvilket betyder, at brugerne ikke skal have 10 betalings- og rabatkort eller tilbudskuponer med i tasken, men bare kan svinge mobiltelefonen."

Hvilken teknologi anvendes til at transportere data mellem mobilen og eksempelvis Cola-maskinen?

"Man anvender primært en teknologi, der hedder FeliCa, der er en RFID-baseret teknologi. Den er i nært slægtskab med den NFC-model, man har planer om at anvende i Europa. Grundteknologien er den samme, men der er bygget et ekstra lag ind.

En god detalje er, at chippen ikke nødvendigvis behøver at være indbygget i telefonen. Mange har også bare et betalingskort med en FeliCa-chip. Derved kan man gøre sin pung eller taske digital.

Sony har også bygget en FeliCa-læser ind i nogle af sine bærbare computere. Derved kan man betale i e-butikken ved blot at lægge telefonen på sin computer.

Japanerne bruger den virtuelle pung, som man kan fylde penge i efter behov, til at trække betalingerne fra. Efter min mening svækker det mobilbetalingen, at man sætter dette ekstra led ind i transaktionen, og det afholder mange japanere fra at benytte løsningen."

Bruges mobilen til markedsføring af firmaer, der vil sælge produkterne?

"Ja, i høj grad. Man bruger et rabatkuponsystem. McDonalds sender eksempelvis et kupontilbud på to kopper kaffe til én kops pris via en SMS. Betaler man så kaffen med sin mobil og den digitale kupon, trækkes tilbudsprisen helt automatisk fra den virtuelle pung."

Kan den japanske model overføres til Danmark?

"Teknisk set ja, men næppe i praksis. Der er stor kulturel forskel, og markedsmekanismerne er helt anderledes i Japan, der er domineret af få og meget store selskaber, som eksempelvis har sat sig sammen og besluttet, at nu skal japanerne have mulighed for at betale med mobilen. Og så er de bare gået i gang. Der er ikke en vedtaget standard på området, det er det frie marked, der bestemmer.

Den model kan man næppe forestille sig i Danmark eller Europa, hvor man har tradition for at bruge meget lang tid på at finde en standard, som alle anvender."

Læs også Lars Damgaard Nielsens blog om nettendenser på cw.dk.


  • Seneste nyt
  • Læses lige nu
  • Mest læste
  • It-job
  • Søg


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere








Læses lige nu