Aftalen mellem tyske Telekom og franske Telecom i Storbritannien betyder, at de to teleselskaber under et kommer til at være det største i Storbritannien.
I Storbritannien er der over 60 millioner mennesker. I Danmark er der cirka fem millioner. I Danmark har der dog været det samme antal mobilnet som i Storbritannien.
Men den danske model står også for fald. Det mener flere analytikere, som Computerworld har talt med.
"Vi vil komme til at se netværkssammenlægninger i Danmark de næste par år. Det kan godt være, at det kommer til at ske med overgangen til LTE-standarden, men der er ingen tvivl om, at ønsket om at spare penge og have en bedre dækning snart kommer til at overgå den marginale konkurrencefordel, det er at have sit eget net," siger teleanalytiker Bernt Stubbe Østergaard.
Teleanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Bank er enig i, at den nærmeste fremtid vil byde på mere samarbejde mellem de danske mobiloperatører.
"Sammenlægning af mobilnet er noget, vi har talt om i årevis, derfor er det ingen overraskelse, at det kommer til at ske nu," siger Poul Ernst Jessen.
Telia byder andre mobiloperatører op til dans
Med 2g-nettet var der før i tiden tekniske komplikationer for forbrugeren ved at skifte net. Dette ændrede sig dog med 3g-nettet, hvor 3rd Generation Partnership Project (3GPP) gjorde sig store anstrengelser for at sikre en fælles standard for mobiloperatørerne.
Det betyder, at det i dag er let for forbrugerne at kunne bruge andre mobiloperatørers netværk. Samme brugervenlighed er der med LTE-standarden.¨
"Det er klart, at der er risiko for, at der kommer mindre konkurrence på området, men som det ser ud i øjeblikket, er der allerede små aftaler mellem mobiloperatørerne, når de er ude og sætte master op," siger Bernt Stubbe Østergaard.
Hos Telia byder administrerende direktør Jesper Brøckner Nielsen de andre mobiloperatører op til dans.
"Det er meget svært at have en rigtig lønsom forretning i Danmark, når vi har uddelt fire 3g-licenser. Det er det samme som i Tyskland, men der er de bare 80 millioner mennesker. Derfor vil vi gerne samarbejde med andre mobiloperatører på infrastruktursiden," siger Jesper Brøckner Nielsen.
Telia: Tre operatører i Danmark
Men selvom Telia gerne vil samarbejde med andre mobiloperatører på det danske marked, kan det godt være, at der bliver færre at samarbejde med. Det mener Telia i hvert fald selv.
"Det næste, der kommer til at ske, er, at vi kommer til at være tre operatører på det danske marked. Når de tre største sidder på 90 procent af markedet, er der en virksomhedsanoreksi på resten af markedet," siger Jesper Brøckner Nielsen.
Samtidig mener Telia-direktøren, at det slet ikke er på infrastrukturen, at virksomhederne skal konkurrere.
"Vi skal ikke konkurrere på infrastruktur, men på applikationer og kunderelaterede tjenester. Det er en dødssejler at konkurrere på at sætte master op. Vi kan dog ikke begynde et samarbejde, før der rent regulatorisk er givet grønt lys," forklarer Jesper Brøckner Nielsen.