Selv om den sønderjyske telemillionær Hans Damm tidligere på sommeren led et alvorligt knæk, da en dom fra Østre Landsret gik ham imod, er Tetra-slaget langt fra slut.
Oprindeligt havde Klagenævnet for Udbud afgjort, at det var ulovligt, da staten med Tetra-udbudet (også kaldet SINE) med ét fjernede Hans Damms forretningsgrundlag ved at kåre Motorola som vinder.
Derefter gik Østre Landsret imidlertid tidligere på sommeren ind og annullerede dette, fordi der var begået en fejl af Klagenævnet for Udbud i behandlingen af Hans Damms klage.
Ser nærmere på sagen endnu en gang
Men nu har Klagenævnet for Udbud netop besluttet at se nærmere på Hans Damms klage endnu engang, meddeler Damm-koncernens advokat Niels Christian Ellegaard fra advokatfirmaet Plesner.
"Jeg forventer, at Klagenævnet for Udbud stadsfæster sin tidligere afgørelse, så vi en gang for alle får slået fast, at Finansministeriet ikke var berettiget til at bruge udbudsformen 'konkurrencepræget dialog' i forbindelse med SINE-udbuddet," lyder det fra Niels Chr. Ellegaard i en mail til Computerworld.
Beredskabet skal kommunikere
Tetra står for TErrestrial Trunked RAdio, og teknologien er ligesom GSM en standard for digital radiokommunikation.
Formålet med Tetra er at give de danske beredskabsmyndigheder én fælles, effektiv kommunikationsplatform.
Hidtil har man anvendt en række forskellige systemer, hvilket kan give problemer i tilfælde af en katastrofe som den i Seest for nogle år siden, eller i uroligheder som dem, der har fundet sted i forbindelse med rydningen af Ungdomshuset på Nørrebro i København.
Tetra-systemet har dog også tidligere været udsat for kritik.
I 2007 sendte Københavns Brandvæsen en række helt nye Tetra-radioer retur til leverandøren, fordi de ikke virkede efter hensigten. Også Gentofte Kommune har tidligere haft problemer med en Tetra-løsning.
Milliarder af kroner på spil
I 2007 blev Dansk Beredskabskommunikation, der er ejet af Motorola og Zenitel, tildelt opgaven med at levere de nye, landsdækkende Tetra-system. Ordren havde en værdi på hele 1,6 milliarder kroner.
Senere blev det besluttet, at Dansk Beredskabskommunikation også skulle levere de radioer og terminaler, der skal bruges i Tetra-systemet, og endelig blev det i 2008 besluttet, at det er Terma, der skal stå for at levere den nødvendige software til kontrolrummene.
Den kontrakt havde en værdi af 300 millioner kroner, så udbuddet i alt løber op i 2,7 milliarder danske kroner.
Tetra-licens blev værdiløs
Stridighederne mellem Hans Damm og staten begyndte, da en ny lov i 2007 betød, at alle beredskabsmyndigheder i staten, kommunerne og regionerne fremover skulle tvinges til at benytte det landsdækkende radionet, som senere skulle vise sig at få Motorola som leverandør.
Efter at ordren var gået til Motorola, måtte Hans Damm lukke sit firma, TetraStar, for nu var alle kunderne pludselig tvunget til at anvende Motorolas net - selvom også Hans Damm havde en licens til at udbyde Tetra-kommunikation.
"Det er da lidt vemodigt at have brugt så mange kræfter i så mange år på det. Men det skulle jo være sådan. Det har været et dyrt eksperiment. Jeg har ikke det nøjagtige tal, men det løber nok op i en 60 til 70 millioner kroner," udtalte Hans Damm dengang til Computerworld.
Derfor anlagde Damm-koncernen en erstatningssag mod staten. Den skal i 2010 behandles i Landsretten.