Artikel top billede

Open source-verdenen skal ikke frygte Oracles håndtering af Java, mener analytikerne.

Java får det bedre hos Oracle end hos Sun

EU vil næppe lægge hindringer i vejen for Oracles køb af Sun. Overtagelsen er en fordel for Java-teknologien, mener analytiker.

Databasekæmpen Oracle får sandsynligvis lov til at købe Sun Microsystems, når EU har gransket den nye konkurrencesituation, mener analytikerne.

Oracles køb af Sun vil lægge store markedsandele til Oracles i forvejen store portefølje af kunder, der sværger til Larry Ellisons database-produkter. Overtagelsen betyder også, at Suns Java-teknologi kommer i hænderne på en software-kæmpe.

Men det bør ikke give EU anledning til betænkelighed i forhold til at godkende Oracle/Sun-fusionen, mener analytiker og administrerende direktør i IDC Danmark, Per Andersen.

"Om Java-teknologien er i hænderne på det ene eller andet firma kan for så vidt være ligegyldigt. Set fra et markedssynspunkt synes jeg egentlig, at det er en fordel, fordi det skærper konkurrencen," siger han, og fortsætter:

"Det er ikke nogen hemmelighed, at Sun er blevet købt, fordi Sun har klaret sig dårligt. Java er en nøgleteknologi, og jeg mener, at der er en bedre og mere sikker fremtid for Java i hænderne på en slagkraftig leverandør som Oracle, i stedet for en leverandør, som ikke rigtig kunne få noget ud af sin software-forretning."

Java ikke gidsel hos Oracle

Frygt for database-kæmpens håndtering af Java findes der heller ikke noget af hos IDC-analytikerens kollega i analysehuset Gartner, Andrew Butler. Han kan heller ikke forestille sig, at EU vil blokere for aftalen, når EU går i gang med at granske handlen torsdag i næste uge.

Andrew Butler er ikke tvivl i om, at Oracle vil være bedre til at tjene penge på Java, end Sun nogensinde har været.

"Oracle vil ikke tage Java som gidsel, og gøre Java til en lukket Oracle-teknologi. Oracle vil forstå, at Java må forblive en åben standard for at blive ved med at være et troværdigt alternativ til Microsoft. Udfordringen for Oracle bliver at bevare loyalitet og support fra de vigtige Java-udviklere som IBM, SAP, Nokia og andre store spillere, heriblandt også open source-miljøet," siger Andrew Butler til nyhedstjenesten eWeek.

På den måde vil de frie markedskræfter vinde igen, mener IDC's Per Andersen.

"Oracle vil selvfølgelig forsøge at kapitalisere på Java, men den slags har aldrig bekymret mig. Jeg er en stor tilhænger af de frie markedsvilkår, og der skal være virksomheder, som tjener penge på de her ting. Ellers kan de jo ikke udvikles. Når Sun har haft svært ved at klare sig forretningsmæssigt er det fordi, selskabet ikke har formået at kapitalisere tilstrækkeligt på de ting, det havde."

Så tungt sidder Oracle på databasemarkedet

Det amerikanske justitsministerium godkendte for nylig den 43 milliarder kroner store handel. Med Sun-købet kommer Oracle til at kontrollere mere end halvdelen af database-markedet, skriver eWeek.

Oracle, der i 2005 købte PeopleSoft og Siebel, sidder i dag, ifølge eWeek, på næsten halvdelen af database-markedet. IBM har med sin DB2 cirka 22 procent, Microsofts SQL Server cirka 19, mens Sybase, Teradata, Ingres og Suns open source-database MySQL dækker de sidste ni procent.

Skulle EU mod forventning dømme opkøbet ude, kan Oracle frygte, at der skal gennemføres en due dilligence. En undersøgelse af den art tager flere måneder.

"Det er et typisk mønster, at godkendelsen af disse fusioner af amerikanske virksomheder tager lidt længere tid hos de europæiske myndigheder. Jeg er ikke i tvivl om, at EU nok skal godkende den," siger Per Andersen, IDC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere