Artikel top billede

Det store slagsmål: Kampen om vigtige App Store

ComputerViews: Først kæmpede producenterne om at have den mest overlegne mobil-gadget. Nu handler det i stigende grad om noget helt andet.

Det er ikke kun norske ægtepar, der har fundet ud af, at det kan betale sig at udvikle mobile applikationer til for eksempel Apples iPhone.

Det er efterhånden gået op for rigtig mange.

Faktisk så mange, at Apples onlinebutik, App Store, har rundet en milliard downloads.

Et antal, der siger en del om den retning, smartphone-markedet har taget, siden dengang, da fokus i højere grad var på hardwaren.

Hvem har den bedste software?

Nu har softwaren til de mobile enheder endelig fået en kvalitet, så alverdens brugere i stedet kan tillade sig at spørge: "Hvor får jeg den bedste software?"

Netop den tendens har Apple opfanget på forbilledlig vis, forbilledligt hurtigt.

Firmaet spiller da næsten også ensidigt på det i sine reklamer for iPhone, der oplister en række hverdagsudfordringer - for til sidst at konkludere beroligende: "There's an app for that. Only on iPhone."

Et udsagn, konkurrenterne har været stærkt utilfredse med. Apple røg sågar i retten, men fik medhold i, at de konkurrerende app stores var så langt bagud, at Apple måtte bruge sloganet.

Derfor jagter mobil-roducenterne nu - alle som en - Apples App Store-økosystem, der har vist sig så vellykket.

Faktisk har analytikere spået en sand eksplosion i væksten af mobile downloads frem mod 2014.

Nokia og Microsoft i bidende angreb på Apple

Derfor kom det heller ikke som den store overraskelse, da verdens største mobil-producent, finske Nokia, for kort tid siden annoncerede et partnerskab med verdens største software ditto, Microsoft.

Et partnerskab, der netop har til hensigt at gøre Nokias smartphones attraktive for business-kunder, der har brug for Microsofts Office-software.

Et område, hvor eksperter stadig mener, Apple har noget at lære, selvom App Store i stigende grad gør iPhone attraktiv for erhvervslivet.

Hermed tog Nokia et første stik - og et helt nødvendigt stik - i den krig, der for øjeblikket udkæmpes blandt samtlige producenter. I Nokias tilfælde i særdeleshed gælder det om at modarbejde faldende markedsandele.

For Microsofts vedkommende er partnerskabet et udtryk for, at virksomheden ikke lader sin software-overlegenhed true af hverken Apple eller entusiastiske, norske ægtepar.

Partnerskabet blev da også straks af branchekendere udråbt som en win-win-aftale.

Selv æbletræer vokser ikke ind i himlen

Selvom konkurrenterne altså forpustede halser efter Apple, har de seneste uger imidlertid også stadig tydeligere vist, at selv Apple ikke er immun for modgang.

Firmaet er simpelthen tæt på at drukne i sin egen succes.

Den massive tilstrømning af ny-udviklet iPhone-software har blandt andet medført lange ventetider på at få applikationer godkendt til App Storen, ligesom Apple i flere omgange har været under hård beskydning for at nægte bestemte applikationer adgang.

Den massive kritik har fået et notorisk pressesky Apple til at sende selveste topchef Steve Jobs' side-kick på banen, marketingchef Phil Schiller.

Han har nu i flere omgange offentligt forsikret frustrerede iPhone-udviklere, at der skam bliver taget hånd om deres bekymringer.

I Apple-land, hvor tavshed normalt er guld, er det usædvanligt og et sigende udtryk for, hvor meget en stærk udviklerstøtte til iPhonen betyder.

Når kampen bliver personlig

At software og følgende god integration da også er helt afgørende, får vi også anskueliggjort i malende scener, når den lidt mere perifere spiller Palm forsøger at sikre succes til sin store smartphone-satning, Pre.

Retten til at benytte sig af Apples iTunes-program til at synkronisere Pre'en har nemlig udviklet sig til en næsten guerilla-agtig krig, der imidlertid også rummer store personlige dramaer i kulissen.

Software-tilbuddene kan altså afgøre hardwarens skæbne. Den sandhed kan Apples konkurrenter i dag ikke være i tvivl om.

Set i det lys er der derfor heller intet at sige til, at Microsoft-topdog Steve Ballmer under en famøs optræden for snart nogle år siden strakte hånden ud til netop software-udviklerne og af sine lungers fulde kraft skreg: Developers, developers, developers.

En seance, der i øvrigt endte i et ret godt remix.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere