Der er ikke nogen af de to dokumentstandarder, OOXML eller ODF, som kan anbefales alene. Derfor anbefaler Konkurrencestyrelsen, at det offentlige fortsat skal gøre brug af to dokumentstandarder.
Den udmelding møder hård kritik fra ODF-tilhængerne i foreningen Open Source Leverandørerne, mens Microsoft roser Konkurrencestyrelsen for et grundigt arbejde.
Anbefalingen bygger på flere argumenter - blandt andet mener Konkurrencestyrelsen, at OOXML vil sikre Microsoft et monopol, mens ODF vurderes til at have for store problemer, når det kommer til interoperabilitet.
Samtidig vurderer Konkurrencestyrelsen, at de samme kontorpakker vil konkurrere, hvis man udelukkende vælger ODF, som hvis man vælger begge. Det argument bygger Konkurrencestyrelsen på, at Microsoft har implementeret ODF-standarden i sin Office-pakke.
Konkurrencestyrelsen begrunder også sin anbefaling med, at der er tale om et internationalt marked, som Danmark ikke har den store indflydelse på.
Det vil ifølge styrelsen kunne give Danmark problemer, hvis politikerne lægger sig fast på en standard, som senere viser sig ikke at vinde på verdensplan.
Dermed lægger Konkurrencestyrelsen op til, at Danmark skal afvente og se hvilken standard, som kommer til at vinde på markedet, før det offentlige skal lægge sig fast på en standard.
Betyder ikke en bjælde
Morten Kjærsgaard, formand for Open Source Leverandørerne, OSL, mener, at Konkurrencestyrelsens rapport har nogle få gode observationer om Microsofts dominerende position. Men alt i alt synes han ikke, undersøgelsen kan bruges til noget.
"Det er godt, at konkurrencestyrelsen ikke skulle træffe beslutningen. De kommer med en rapport, som indeholder én anbefaling: Kør videre," konstaterer Morten Kjærsgaard og tilføjer, at alting vil være som sædvanlig, hvis politikerne vælger at følge Konkurrencestyrelsens anbefaling.
"Det kommer ikke til at betyde en bjælde. Det ændrer ikke noget i forhold til i dag. Microsoft vil bare blive ved med at sidde på markedet som i dag," siger han.
Morten Kjærsgaard mener desuden, at Konkurrencestyrelsen klart har underspillet den rolle, Danmark kunne få, ved at tage reelt stilling til, hvilket format der skal bruges.
"Det er en meget defensiv rapport. De skriver, at vi i Danmark er for små, og vi har for lidt af markedet. Det minder om de argumenter, der blev brugt omkring miljøet i 80'erne om, at Danmark ikke betød noget," siger Morten Kjærsgaard og peger på, at Danmark snart skal stå i spidsen for det største klima-topmøde nogensinde.
Han håber dog, at politikerne ikke vil bruge rapporten som et figenblad for en beslutning om at bruge begge standarder.
"Det tror jeg, der er nogen, som vil bruge det som en undskyldning. Men de samvittighedsfulde politikere vil forhåbentlig se igennem det," siger Morten Kjærsgaard.
Microsoft glæder sig
Microsoft er godt tilfreds med den anbefaling, som Konkurrencestyrelsen kom med i formiddag. Jasper Hedegaard Boisen, teknologidirektør i Microsoft Danmark, mener, at Konkurrencestyrelsen har bekræftet nogle af de konklusioner, som var i ekspertgruppens rapport fra i vinter.
"Det er en lang rapport, og jeg synes, det er et grundigt stykke arbejde. Det er med til at flytte debatten, og jeg synes godt om Konkurrencestyrelsens arbejde," siger Jasper Hedegaard Bojsen.
I Jasper Hedegaard Bojsens optik er undersøgelsen med til at stille alvorlige spørgsmålstegn ved ODF-formatet.
"ODF er underspecificeret og mangelfuld, og det er tydeligt at se - også i Konkurrencestyrelsens rapport - at de forskellige ODF-baserede programmer heller ikke kan snakke sammen," siger Jasper Hedegaard Bojsen.
Han har svært ved at se problemet i at køre med to standarder som i dag.
"Det fungerer jo, og jeg er sikker på, at hvis du går ud og spørger ude i praksis, så er de tilfredse med selv at kunne vælge," siger han.
Jasper Hedegaar Bojsen mener ikke, at der er tale om en decideret sejr til Microsoft med den seneste undersøgelse.
"Jeg synes ikke, at der er så meget nyt. Konkurencestyrelsen bekræfter, at OOXML er mindst lige så åben som ODF. Jeg synes, at det er en sejr for os alle sammen, at vi arbejder i en verden med åbne standarder," siger han.