Artikel top billede

Søge- og netværksgiganterne tørner sammen

Hjemmesider som Facebook tiltrækker sig mere og mere opmærksomhed, og det gør søgemaskineoptimering vanskeligere.

Computerworld News Service: Sociale medier som Facebook ændrer den måde, søgninger foregår på på nettet.

De tiltrækker et stort publikum og søgeaktiviteter, der bevæger sig ind på søgemaskinernes traditionelle domæne. Det understregede paneldeltagerne på en teknisk konference i sidste uge. Men SEO (search engine optimization eller søgemaskineoptimering) er stadig i høj grad i live, tilføjede de.

Sammenstødet mellem de sociale medier og søgemaskinerne blev diskuteret på konferencen Search Engine Strategies, som fandt sted i San Jose, Californien. Det skete under en session med overskriften "Search: Where to Next?"

Paneldeltageren Eli Goodman, som er 'søge-guru' hos market intelligence-udbyderen Comscore, svarede på spørgsmålet, om de sociale medier har slået søgemaskineoptimeringen ihjel.

I den forbindelse noterede han sig den popularitet, som de sociale netværk som Facebook og Twitter har opnået, men han understregede samtidig, at han ikke mener, at søgemaskineoptimering er død.

"Jeg tror, det handler om den måde, vi definerer tingene på og bestemmer os for, hvad der er relevant," sagde Eli Goodman.

Ud over på de store søgemaskiner, så bliver der i USA foretaget mere end tre millioner søgninger om måneden på YouTube og mere end en million på Facebook, tilføjede han.

"Det, I skal huske, er, at der findes stadig flere steder, som forbrugerne stoler på kan give relevante resultater," understregede han. Det er brugerne, der bestemmer, hvilke søgninger er relevante, tilføjede han.

Stadig behov for SEO

Søgemaskineoptimering er ikke død, og virksomheden bør sørge for, at indhold bliver optimeret, så det er de relevante resultater, der dukker op, lød det fra Heather Dougherty, der er research director ved web-analyse-firmaet HitWise.

"De sociale netværk har måske nok gjort det hele lidt sværere," tilføjede hun. "De optimerer meget hurtigt i forhold til resultater. Men det betyder ikke, at resultaterne nødvendigvis er relevante."

Et pladeselskab vil for eksempel være interesseret i hvilke søgninger, der bliver foretaget på YouTube, forklarer hun. MySpace-søgninger handler mere om mennesker, mens LinkedIn drejer sig om de professionelle søgninger, tilføjer Heather Dougherty.

"Indholdet på de sociale medier er meget forskelligt set i forhold til hvilke søgninger, de genererer."

Fremtidens søge-teknologier

Paneldeltagerne understregede desuden andre søge-trends, som for eksempel LUI (language user interface), som fungerer ved hjælp af stemmegenkendelse og en animeret person, der indgår i dialog med brugerne.

"Forestil jer at gå fra en GUI (en grafisk brugerflade) til et LUI-miljø, hvor det vil være langt mere effektivt at have en samtale med en simuleret personlighed, der kan forudse, hvad forbrugerne gerne vil have," sagde paneldeltageren Stephan Spencer, der er grundlægger og direktør for Netconcepts, der tilbyder søge-konsulentarbejde.

"Man behøver ikke længere hamre løs på keyboardet," erklærer han.

Pavan Li, der er research manager hos Microsoft, satte fokus på søgninger fra mobile enheder. "Faktisk er de mobile søgninger en vigtig del af den mobile strategi," sagde hun.

"Vi har fokus på at hjælpe annoncørerne med at forstå, hvor værdifulde de mobile søgninger er," tilføjede hun.

Derudover er semantiske søgninger på radaren, sagde Carla Borsoi, som er vice president of reseach and analytics hos Ask.com. Semantik vil hjælpe annoncører til bedre at forstå bruger-indhold, tilføjede hun.

Paneldeltagerne diskuterede desuden, hvordan personalisering vil komme til at indgå i søge-ligningen.

Personalisering gør det muligt at skræddersy resultater, og mens det måske vil være en fordel for forbrugerne, så kan det blive problematisk for annoncørerne, hvis det betyder, at betalte reklamer ikke dukker op på skærmene, fortalte Heather Dougherty.

Søgninger vil blive en stadigt mere vigtigt værktøj i forhold til branding, mener Eli Goodman. Firmaet Kraft Foods har for eksempel en hjemmeside, og eftersom forbrugerne jo ikke køber makaroni og ost på nettet, så findes den alene på grund af brand-hensyn, tilføjede han.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere