Artikel top billede

Dømt musikpirat frabeder sig økonomisk støtte

En amerikansk studerende står til at skulle betale pladeindustrien 3,5 millioner kroner i bøde for musikpirateri. Alligevel nægter han at modtage økonomisk støtte af principielle årsager.

Selv om den amerikanske fysikstuderende Joel Tenenbaum står med en pirat-bøde på godt 3,5 millioner kroner for at have downloadet ulovlige musikfiler fra internettet, har han frabedt sig den økonomiske støtte, der i weekenden er blevet oprettet til fordel for ham.

Siden dommen i fredags er støtten via Facebook, Twitter og sms'er ellers strømmet ind til Joel Tenenbaum, som er blevet dømt for musikpirateri og ulovlig download af 30 musiknumre.

Derudover var der allerede fredag eftermiddag indsamlet godt 100.000 kroner til hjælp til at betale bøden på 3,5 millioner kroner til fire underafdelinger af pladeselskaberne Universal Music, Warner Music og Sony

"Sagsanlægget er imod mig. Det er min kendelse. Jeg har ikke bedt nogen om hjælp. Og jeg har ikke bedt om støtte til, hvad jeg har begået," lyder det på Joel Tenenbaums blog, Joel fights back.

Et princip

Årsagen til enegangen ligger i, at Joel Tenenbaum ikke mener, at han eller hans juridiske rådgivere kan eller skal betale bøden.

"Vi ønsker ikke at betale RIAA (Recording Industry Association of America, red.), når jeg ikke har råd til det. De indsamlede penge kunne bruges til noget fornuftigt et andet sted," skriver Joel Tenenbaum.

Han understreger dog, at de allerede indsamlede penge kan bruges til at betale for hans juridiske bistand og holde ham i retten så lang tid som muligt.

På forsiden af sin blog har Joel Tenenbaum svaret, at han vil erklære sig personligt konkurs, hvis pladeindustrien fastholder sit millionkrav.

Samtidigt takker han for den moralske og økonomiske støtte i en svær tid.

Advokat: Pladeindustrien er sløv på nettet

Ifølge BBC forklarede Joel Tenenbaum den amerikanske dommer, at han har downloadet mere end 800 sange siden 1999 via Napster og Kazaa.

"Det var som et gigantisk bibliotek foran mig," lød Joel Tenenbaums forklaring i den amerikanske retssal.

Hans advokat forklarede dommeren, at Joel Tenenbaum blot var et barn, der gjorde, hvad børn nu gjorde og samtidigt elskede musik og teknologi. Han tilføjede, at musikindustrien havde været sløv til at benytte sig af internettets muligheder.

Slutter i USA

Sagen mod Joel Tenenbaum er en af de få, hvor en privatperson bliver idømt en kæmpebøde for pirateri.

Den amerikanske musikindustri har ellers i sommerens løb proklameret, at den ikke vil trække flere privatpersoner i retten for pirateri.

Den melding kom, efter en amerikansk domstol i juni dømte en amerikansk kvinde til at betale 1,9 millioner dollar, svarende til godt 10 millioner danske kroner for ulovligt at have kopieret 24 musiknumre. Det er det samme som 427.000 kroner pr. kopieret nummer.

I Joel Tenenbaums tilfælde lå anklageskriftet allerede klart, og lignende sager vil også komme for en dommer med eventuelt kæmpe-erstatninger til følge. Én sang kan koste helt op mod 800.000 kroner, hvis juryen mener, at den er downloaded i ond tro.

Den amerikanske musikindustri vil dog i fremtiden søge at indgå hurtige forlig til mindre beløb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere