Artikel top billede

En it-uddannelse giver mulighed for mange forskellige jobs. Her ses militæret på Jobworld messe, hvor de forsøger at rekruttere unge med it-baggrund. I år har it-uddannelserne optaget det højeste antal unge nogensinde. Foto: Michael Rieck (Foto: Mikael Rieck)

Rekordår for optag på it-fag på danske universiteter

Årets optagelsestal fra Videnskabsministeriet er kommet. It-fagene på de danske universiteter oplever en tilgang på 11 procent, og dermed er optaget i år på 1.358.

Den danske it-branche mangler medarbejdere med en it-faglig baggrund. Derfor kan de seneste optagelsestal fra danske universiteter være med til at give optimisme for fremtiden for den danske it-branche.

I år har optaget på it-faglige uddannelser i Danmark samlet været på 1.358 unge mennesker. Der er tale om en stigning på 135 personer i forhold til året før, da der blev optaget 1.223 personer.

Videnskabsministeriet noterer især fremgangen til it-fagene som noget positivt.

"Jeg glæder mig over, at den kampagne, som vi har iværksat sammen med it-branchen, tilsyneladende har givet resultat. Især er det positivt, at IT-Universitetet har udsolgt, og at der også på Københavns Universitet er et stort optag," siger videnskabsminister Helge Sander (V) til Computerworld.

Branchefolk: Vi skal blive bedre
Men hos Dansk IT er man lidt mere afdæmpet over for resultaterne.

"Det er positivt i sig selv, at optaget stiger, og at vi når over det niveau, som vi havde i 2007, men det relative tal i forhold til de andre uddannelser skal forbedres," siger Klaus Kvorning Hansen, formand for Dansk IT.

Samlet set er optaget for folk til it-uddannelserne steget med 11 procent, mens antallet af det samlede antal optagne er steget med 12 procent.

Også ITEK, Dansk Industris brancheorganisation for it-virksomheder, lægger vægt på, at branchen ikke hviler på laurbærbladene.

"Vi kan godt bruge flere folk til it-branchen. Når vi snakker om langvarigt uddannede, så har vi et kæmpe efterslæb. Og behovet for højtuddannede it-folk er stadigvæk til stede. Så snart væksten kommer tilbage, vil der være en risiko for, at vi mangler kvalificeret arbejdskraft, hvilket vil være en hæmsko for væksten," siger Tom Togsverd, branchedirektør i ITEK.

IT-Universitetet tager det hele

Det er især IT-Universitetet, der har fået et rekordår. Universitetet har optaget 127 studerende mod 49 sidst år.

Oprettelsen af den nye studielinje "Digitale medier og design" har givet 74 ekstra studerende, mens der er blevet optaget 53 studerende på den 'gamle' bachelor-retning "softwareudvikling".

Kvinderne er også rykket ind på ITU. Den nye linje har tiltrukket 25 unge kvinder, og dermed består den nye linje af 34 procent kvinder.

Skæv kønsfordeling

Men på nogle af de andre universiteter er kønsfordelingen stadig ret skæv.

Således skal skørtejægerne holde sig væk fra Aalborg Universitets it-linjer, der topper listen over skæve kønsfordelinger.

Der er nemlig slet ikke blevet optaget kvinder på civilingeniør elektronik og it, civilingeniør software, datalogi og informatik.

En enkel kvinde har sneget sig ind på informationsteknologi-linjen, mens der er to kvinder på internetteknologi og computersystemer. Otte kvinder er der på medialogi i Aalborg, mens der er 11 kvinder i Ballerup på samme medialogi-linje.

Videnskabsministeren ser gerne en mere ligelig kønsfordeling, men pointerer, at der på andre uddannelser er et stort overtag af kvinder.

Sander: Branchen skal selv gøre noget
"Vi ser gerne en mere ligelig kønsfordeling på it-uddannelserne, men det er nok branchen, der selv skal søsætte nogle initiativer for at få denne. Det er dog noget, som jeg støtter meget," siger Helge Sander.

Tom Togsverd mener, at der stadig er få kvinder, der søger ind på de hardcore programmeringsuddannelser.

"Det er det traditionelle kønsrollemønster. Navnlig når vi snakker hardcore softwareudvikling og ingeniøruddannelserne. Vi har faktisk brugt en hel del energi på at vise, at der er masser af kvinder i vores erhverv, der har en masse fede opgaver. Derfor er kønsfordelingen en smule skuffende," siger Tom Togsverd.

Ifølge Tom Togsverd er der i it-branchen omkring 35 procent kvinder, mens der for hele det private erhvervsliv er tale om cirka 45 procent kvinder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere