Artikel top billede

Gemt væk i en lille bjerglandsby ved Zürich-søen ligger IBM's europæiske forskningscenter. Her arbejder IBM på teknologier, der først vil se dagens lys om mange år. (Foto: Frederik Danvig)

Her er IBM's (ret) hemmelige laboratorium

Ikke mange kender til dets eksistens. Endnu færre forstår, hvad det arbejder på. Spørger man IBM selv om firmaets schweiziske top-laboratorium, er svaret enkelt: Det skal sikre IBM's fremtid.

Efter godt en halv times kørsel ad snørklede bjergveje væk fra den schweiziske hovedby Zürich, kommer man til en lille, idyllisk landsby ved navn Rüschlikon.

Her træder man direkte ind i en Milka-chokoladereklame. Her er grønt græs, græssende køer og skøn udsigt ned over Zürich-søen.

Det eneste, der mangler, er faktisk den violette ko.

Og så - lige pludselig - næsten gemt væk af store byggekraner, tårner IBM's europæiske forskningshovedkvarter sig op.

Tresserbeton og nanoteknologi

Det er bygget i tresserne og minder i overraskende grad om A.P. Møllers Esplanade-hovedkvarter. Bare uden de blå spejlvinduer.

Byggekraner og slagbor overdøver nu fuglekvidren, og hvor der før var grønt græs, er der nu et enormt hul i jorden ved siden af den store hovedbygning.

Her, fortæller direktøren for IBM's Zürich-center, Dr. Matthias Kaiserswerth, kommer et state-of-the-art laboratorium til forskning i nanoteknologi til at stå klart i 2011.

En investering, der alt i alt beløber sig til over en halv milliard danske kroner. Det er dog ikke en investering, IBM forventer vil betale sig selv hjem inden for de første par år. Der kan snildt gå 10 eller 20 år, fortæller Matthias Kaiserswerth.

Milliarder hældes i it-forskning

For sådan arbejder IBM i Zürich - og de i alt ni andre research-laboratorier spredt ud over kloden.

Her render omkring 3.500 forskere rundt og sikrer, at IBM får mest ud af de over 30 milliarder kroner, som firmaet årligt bruger på research og udvikling, R&D.

Det er nemlig i disse laboratorier, at IBM former sin egen fremtid. Her lægger IBM grundstenen til det, firmaet håber, en dag vil forgylde det. Ikke i morgen. Ikke i overmorgen, men måske først mange år ud i fremtiden.

IBM: Vi er nødt til at forske
I Zürich sidder 350 forskere fra 30 forskellige lande, der beskæftiger sig med så forskellige ting som nanovidenskab, kryptografi og chipkøling.

Når man spørger Dr. Matthias Kaiserswerth om, hvorfor IBM spænder så vidt i sin forskning, falder svaret prompte: "Det bliver vi simpelthen nødt til," siger han.

Han forklarer, at det er altafgørende for IBM's fremtidige konkurrenceevne, at firmaet konstant afprøver forskningens yderste grænser.

Sommetider går det godt, andre gange går det galt.

Supercomputere i tresserkælderen

Et af de steder, hvor det er gået godt, er nede i IBM's supercomputer-laboratorium, der ligger lidt afsides fra hovedbygningen.

Adgangskortenes magnetstriber skal skydes igennem indtil flere kortlæsere, før en svag summen kan høres bag døren ind til rummet, hvor de dyrebare fuldsblodsracere står, de såkaldte BlueGene-supercomputere.

Supercomputere larmer supermeget

Er der et område, IBM i gennem tiden har satset på, har det nemlig været i udviklingen af de monstrøse talknusere, der anvendes af både det amerikanske energiministerium og rumfartsorganisationen NASA til simuleringer af forskellige scenarier.

Faktisk står der i øjeblikket 'IBM' på fem ud af de 10 mest potente maskiner i verden, viser en opgørelse.

Rummet lyder som var det befolket af en hær af undergrunds-føntørere. Den kolde luft skydes op gennem små ventilationshuller overalt i gulvet og får næsten de besøgende til at lette.

Det er nødvendigt for at holde de kostbare supermaskiner kolde, så de ikke brænder sammen, forklarer IBM's supercomputer-ekspert, Dr. Alessandro Curioni, der under hele rundvisningen bliver nødt til at tale i en mikrofon tilkoblet et højttaleranlæg. Ellers er det umuligt at høre, hvad han siger.

Uforståelige hastigheder

En af de maskiner, der står og buldrer, vil, når den er færdigbygget, have en ydeevne på 10 teraflops.

Til sammenligning yder den Core 2 Duo-processor, man finder i de fleste pc'er i dag, omkring 20 gigaflops - eller hvad der svarer til 1/500 af supercomputeren. Det er dog stadig en brøkdel af, hvad verdens allerhurtigste maskiner yder.

IBM's BlueGene/L, den femtehurtigste maskine i verden, har nemlig en topfart på hele 596 teraflops og anvendes af USA's atomenergiagentur.

Før IBM for alvor får maskinerne til at skrige, ligger der imidlertid mange års tavs grundforskning bag. Sådan er det nemlig at arbejde i IBM's research-laboratorium i Zürich. Her er håbet at forme fremtiden.

Se billederne her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere