Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Stein Bagger svindlede for næsen af politiet

Mens politiet i løbet af 2008 efterforskede momssvindel hos IT Factory, svindlede Stein Bagger for over 500 millioner kroner i leasingkarusellen. "Det havde vi slet ikke for øje," siger politiet.

Stein Bagger svindlede i stor stil lige for næsen af politiet.

Selvom politiet efterforskede en momssag, der gik ind i sin sidste fase i løbet af 2008 og flere telefoner i og omkring IT Factory angiveligt blev aflyttet, lykkedes det Stein Bagger i samme periode at svindle for over 500 millioner kroner.

Momskarusellen nåede i perioden op på gennemsnitligt 57.000 svindelkroner i timen.

Vicepolitiinspektør Flemming Poulsen fra Nordsjællands Politis afdeling for økonomisk kriminalitet forklarer, at man ikke havde fokus på leasing-aftaler.

"Det havde vi slet ikke for øje. Det vi havde for øje var det grundlag som SKAT kom med," siger Flemming Poulsen, der forklarer, at SKAT havde mistanke om momssvig.

Ifølge Flemming Poulsen var SKAT kommet på sporet af muligt momssvig, efter to ransagninger foretaget af Københavns Politi tilbage i januar 2006 hos Stein Bagger og IT Factory.

De to ransagninger udsprang af en helt anden sag, der handlede om manglende betaling af afgifter på luksusbiler.

Så i havde slet ikke kendskab til leasing-svindlen?
"Overhovedet ikke," siger Flemming Poulsen.

"Det, vi efterforskede omkring, var det materiale, man havde fundet ved ransagningen foretaget af Københavns Politi i 2006," siger han.

Han forklarer, at man var tæt på mål med efterforskningen af momssvig - efterfølgende blev sagen overdraget til Bagmandspolitiet.

I sagen om manglende betaling af afgifter på luksusbiler fik Stein Bagger en dom i 2007.

Vender ikke alt

Vicepolitiinspektør Flemming Poulsen afviser, at politiet skulle have kunne afsløre leasing-svindlen samtidig med efterforskningen af momssagen.

Men Der blev svindlet med leasing-aftaler for 500 millioner kroner imens i efterforskede momssvig - hvordan kan det lade sig gøre?

"Det er jo ikke sådan, at hvis vi får en anmeldelse mod en virksomhed eller person, at vi vender hele hans liv og virksomhedskarriere på hovedet," siger Flemming Poulsen.

Men kigger man tilbage, så er der også en anmeldelse mod Stein Bagger om dokumentfalsk i 2003. Var det ikke med i jeres overvejelser, fordi det var forskellige politienheder, der stod for sagerne?

"Nej. For det ene behøver ikke have med det andet at gøre. Altså hvis man skal se på det meget firkantet:"

"Hvis du kører over for rødt lys, så betinger det jo ikke, at man kan endevende hel dit livsforløb og privatliv og din virksomhed og dine skattesager og sådan noget," siger Flemming Poulsen og forklarer, at det også gælder i svindelsager.

"Hvis vi får en anmeldelse på en, der har lavet dokumentfalsk, så får han et hak i tuden for det. Men det kan godt være han har lavet 100 gange så mange bedragerier ved siden af, som jo ikke er kommet frem."

"Men hvis man har mistanke om at der er noget galt med hele virksomheden, så tager man og går igennem det hele med en tættekam og skiller det ud, som man man vil gå efter."

Det kræver ifølge Flemming Poulsen en del beviser, før politiet går ind i en virksomhed og gennemgår den med tættekam.

"Hvorimod hvis du kun får et flig af noget, så skal der et ordentlig bryst til at gå ind og vælte hele virksomheden, fordi hvis du først skal bevise, at der er foretaget noget kriminelt, så skal du måske lige pludselig have revision på til ti millioner kroner," siger han.

Flemming Poulsen fra Nordsjællands Politi afviser iøvrigt at kende til telefonaflytninger i perioden.

Svindlede under overvågning

Men ifølge Børsen blev hele ti telefoner aflyttet i perioden.

Men hverken ransagningerne, de formodede aflytninger eller efterforskningen har tilsyneladende fået Stein Bagger til at ryste på hånden.

For dokumenter fra retssagen mod Stein Bagger viser, at en stor del af svindlen - på den anden side af 500 millioner kroner- foregik netop i 2008.

Stribe af Bagger-ugerninger

Der har alt i alt været en række dokumenter på forskellige skriveborde hos ordensmagten om forskellige ugerninger fra it-direktørens side.

Helt tilbage i 2003 blev IT Factory anmeldt til Københavns Politis bedrageri-afdeling for dokumentfalsk.

Politiet droppede dog sagen grundet manglende beviser.

Siden kom direktøren altså i politiets søgelys i 2006 i forbindelse med manglende betaling af afgifter på luksusbiler.

Uniformerede og civilklædte betjente samt repræsentanter fra Skat opsøgte i den forbindelse Stein Bagger og Anette Uttenthal en onsdag morgen uden for Fitness.dk på Østerbro, ifølge Berlingske.

Ifølge Flemming Poulsen og Københavns Politi blev der også foretaget ransagninger hos IT Factory og hos Stein Bagger privat i januar 2006.

Der faldt dom i sagen i Københavns Byret i 2007, ifølge epn.dk, men Stein Bagger fortsatte øjensynligt svindlen med biler.

Og senere i 2007 optræder Stein Bagger altså igen i politiets arkiver, da SKAT på baggrund af ransagninger får mistanke om momssvig hos IT Factory.

Efterforskningen står på i hele 2008.

Skumle kontakter

Helt op til skandalen bryder ud i december 2008 må såvel Bagmandspolitiet som NEC (Politiets særlige enhed til bekæmpelse af organiseret kriminalitet) lægge øre til navnet Stein Bagger.

Denne gang er det Computerworld, der er gået sammen Dorte Toft om at afdække IT Factory, som oplyser myndighederne direkte om Stein Baggers samarbejde med dømte bedragere og direktørens øjensynligt store problemer med at redegøre for omsætning og kunder.

Henvendelsen om en kommentar fra Bagmandspolitiet sker torsdag den 27. november 2008 - iøvrigt samme dag Ernst & Young kårer IT Factory og Stein Bagger flygter i Dubai.

Men allerede lørdag den 22. november 2008 blev Stein Bagger angiveligt klar over, at politiet aflyttede ham.

I Erik Ove og Stig Andersens bog, "Stein Bagger og inderkedsen" forklarer Erik Ove, at der var en læk hos politiet. Der skulle angiveligt være en mand, der denne dag fortæller Stein Bagger, at politiet aflytter ham på grund af direktørens forhold til HA-rockeren Brian Sandberg.

Det er også i denne uge, at overfaldet på investor Allan Vestergaard finder sted mandag den 24. november. Ifølge Allan Vestergaard ringer han samme dag til politiet, men det er uklart hvorvidt Allan Vestergaard direkte nævner Stein Baggers navn i den forbindelse.

Politiet må altså have ligget inde med en del dokumenter med Stein Baggers navn på, lige inden skandalen bryder ud.

Det er fortsat uklart, hvad der konkret fik Stein Bagger til at tage flugten fra Dubai, hvilket efterfølgende fik Asger Jensby til at anmelde direktøren for bedrageri den 1. december 2008.

Kritik af politiet

Siden har politiet fået kritik for eftersforskningen, da Stein Bagger fundet, blandt andet fordi ingen svarede på en henvendelse den 12. december 2008 fra amerikansk politi, der kunne have kortlagt direktørens færden under flugten i USA.

BT afslørede, at de danske efterforskere aldrig svarede på henvendelsen, selvom der fire dage tidligere stod i pressen, at Stein Bagger fandt politistationen ved hjælp af en gps, som formentlig kunne have afsløret hans færden.

Syv års fængsel

Stein Bagger tilstod og blev for nylig i Retten i Lyngby idømt syv års fængsel.

Under retssagen var det tydeligt, at den tidligere direktør havde hjulpet Bagmandspolitiet en hel del i efterforskningen.

Stein Bagger sagde i sjov, at han havde været i seks måneders praktik hos Bagmandspolitiet.

Under sagen forklarede Stein Bagger, at han blandt andet havde udarbejdet et oversigtsark til Bagmandspolitiet over nogle dokumenter, og it-direktøren havde lavet en kolonne til Bagmandspolitiet, som politifolkene efterfølgende kunne udfylde med egne bemærkninger.

Hverken anklager eller forsvarer valgte at anke dommen fra byretten.

Tidslinje - politiet og Bagger

2003

IT Factory anmeldes for dokumentfalsk af Amagerbanken.
Sagen blev henlagt grundet manglende beviser.

2006

Politiet efterforsker snyd med afgifter for luksusbiler. Københavns Politi ransager Stein Baggers hjem og IT Factorys adresse.
Stein Bagger får en dom i Københavns Byret i 2007, men svindlen med luksusbilerne fortsætter øjensynligt.

2007

Ransagningerne vedrørende luksusbilerne får SKAT på sporet af momssvig i millionklassen, hvilket får Nordsjællands Politi til at efterforske sagen.

I november 2007 anmelder Topnordic IT Factory til SKAT.

Angiveligt bliver ti personers telefoner aflyttet.

Vicepolitiinspektør Flemming Poulsen fra Nordsjællands Politi siger, at man var så langt fremme med efterforskning af momssvindlen, at der ville blive rejst sigtelse i første kvartal 2009.

2008

- Fredag den 21. november udkommer en serie kritiske artikler, Dorte Toft har lavet sammen med Computerworld. Blandt andet peges på IT Factorys forhold til dømte udenlandske bedragere.

- Lørdag den 22. november 2008 får Stein Bagger, ifølge Erik Ove, besked om at hans telefon aflyttes grundet hans forhold til HA-rockeren Brian Sandberg.
Erik Ove nægter efterfølgende at hjælpe politiet med opklaringen af lækken, fordi han vil beskytte sine kilder.

- Mandag den 24. november 2008 overfaldes Allan Vestergaard, hvorefter han ringer til politiet.

- Torsdag den 27. november 2008 beder Computerworld, der har gravet i forholdene omkring IT Factory sammen med Dorte Toft, Bagmandspolitiet om en kommentar til firmaets partnere og store omsætning. Tidligere på ugen har Computerworld henvendt sig til chefen for NEC, Kim Kliver.
Her henvises blandt andet til artiklerne fra den 21. november 2008, hvor Stein Bagger kædes sammen med dømte bedragere.

- Søndag den 30. november 2008, dagen inden Asger Jensby indkalder til pressemøde, forsøger Erik Ove, ifølge bogen "Stein Bagger og inderkedsen" skrevet af Erik Ove selv og Stig Andersen, at anmelde Stein Bagger til politiet.
Men beskeden er, ifølge bogen, at bagmandspolitiet ikke arbejder om søndagen. Man ønsker også en konto lukket, hvilket man ligeledes har store problemer med at få gjort, skriver forfatterne.

- Mandag den 1. december afholder Asger Jensby pressemøde, hvor han fortæller, at Stein Bagger er blevet anmeldt til politiet for bedrageri.

- 12. december 2008.
Siden er politiet kommet i et uheldigt lys, da man underlader at svare på en henvendelse fra amerikansk politi om at Stein Baggers flugtbil står i Los Angeles - direktøren kørte til politistationen i byen ved hjælp af gps, der kunne have afsløret hans færden under flugten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere