Det svenske Piratparti fik ved gårsdagens Europaparlamentsvalg for alvor vind i sejlene, da det med over syv procent af stemmerne fik plads i Europarlamentet til efteråret.
Helt præcis fik Piratpartiet 7,1 procent af stemmerne og blev sammen med Miljøpartiets 10,9 procent vælgertilslutning den store sejrsherre i den svenske afdeling af Europaparlamentsvalget.
Det skriver Svenska Dagbladet.
"Det føles helt fantastisk. Borgerne har forstået, at det er på tide at komme ind i kampen, og at man rent faktisk kan gøre en forskel. Vi accepterer ikke at blive aflyttet af staten. Derimod begynder folk at forstå, at staten ikke altid er god, og derfor har vi brug for linjevogtere," siger Piratpartiets leder og stifter Rick Falkvinge til svd.se.
Kæmper for personlig frihed
Piratpartiet blev stiftet i starten af 2006 og har ført valgkamp på personlig integritet, grundlovssikret ret til privatliv, fri kultur og begrænsning af ophavsret og patentregler.
Mere konkret slår Piratpartiet hårdt ned på mærkesager som fri fildeling, afskaffelse af den svenske overvågningslov, FRA-loven, og Piratpartiet vil ophøje brevhemmeligheden til at gælde alle former for elektronisk kommunikation.
Med de seneste års succes hinsidan er det svenske piratparti blevet kopieret i Danmark, hvor der dog mangler lige så stor vælgertilslutning som i Sverige. I vort svenske broderland er partiet landets tredjestørste målt alene på antallet af medlemmer, som der er 49.045 af.
Hos ungdomsafdelingerne er Piratpartiet klart det største med sine 21.500 medlemmer, hvilket er mere end dobbelt så meget i forhold til Moderata ungdomsförbundet, der kan tælle 9.150 hoveder.
Afgørelsen i den svenske Pirat Bay-sag i midten af april har utvivlsomt haft en afgørende indflydelse på medlemstallene, da medlemstilslutningen til Piratpartiet i løbet af valgkampen er vokset til det tredobbelte.
To mandater på vej
Med det ene Europaparlamentsmandat i lasten ser det ud til, at det bliver den 49-årige it-entreprenør Christian Engström, der skal ned og prøve kræfter med EU.
Han kan endnu ikke løfte sløret for, hvem han skal arbejde sammen med i Bruxelles.
"Én person kan ikke gøre en forskel. Derfor vil jeg søge samarbejde med alle net-aktivister i parlamentet. Sådan har vi indtil videre arbejdet eksempelvis som i modstanden mod software-patenter. Det er aktivisterne, der står for analysen, og os der gennemfører det i parlamentet," siger Christian Engström til Svenska Dagbladet.
På grund af den store vælgertilslutning samt fordeling af to ekstra mandater i Sverige kan Piratpartiet ende med to mandater, hvoraf det ene mandat har observatørstatus. Hvis Lissabon-traktaten bliver vedtaget vil dette mandat få status af aktivt medlem.
Piratpartiet vil benytte gårsdagens succes til også at få foden inden for døren i det svenske parlament, Riksdagen, hvor afskaffelsen af ophavsretten vil være partiets altoverskyggende mærkesag.