Artikel top billede

Illustration: Lene Sekjær

Har vi fået et EU-politisk engangsknald?

ComputerViews: Kandidaterne til EU-valget flirtede med it-emner som teleregulering, fildeling og åbne standarder. Men var det blot en engangsforestilling, mens it mister politikernes interesse efter valget?

I febervildelsen op til Europaparlamentsvalget gik mange af kandidaterne med Computerworld hjem og diskede op med akrobatiske øvelser - ud i it-politk forstås.

Kandidaterne diskede op med emner som åbne standarder, fildeling, regulering af telepriser i udlandet og grumme billeder af det store EU, der vil ødelægge friheden på nettet.

Men hvor er de samme politikere om få uger, når valget er veloverstået?

Vil it så gå tilbage til at være noget, man slet ikke gider at beskæftige sig med?

Det kan man frygte.

Trukket ud af flere politikere

"Hvor bliver holdningerne af?"

Sådan spurgte vi hinanden på Computerworlds redaktion, da Europaparlamentsvalget begyndte at nærme sig, og vi ikke fik respons på en meget åben opfordring til partiernes spidskandidater om en præsentationsartikel, hvor de kunne fortælle om deres syn på it-politik.

Ugerne gik og bortset fra to kandidater, som tidligere har lanceret politik på området, var responsen fraværende. Morten Messerschmidt (DF) og Hanne Dahl (J) havde allerede gjort sig overvejelser om it-politikken.

De øvrige spidskandidater skulle skubbes i gang.

Nu kan man sige, at et Europaparlamentsvalg ikke kun handler om it-politik. En ganske fair indvending, som dog ikke betyder, at vi som vælgere skal acceptere, at vores repræsentanter i EU, der har stor betydning på it-området, ikke har nogen it-politik eller gjort sig overvejelser på forhånd.

Er det for meget forlangt, at store og mindre partier, der trods alt har kendt valgdatoen i fem år, udformer en it-politisk linje for deres europæiske arbejde?

Det skorter nemlig ikke på it-emner, som politikerne i Europa-Parlamentet rent faktisk har indflydelse på: Enorme forskningsprogrammer, reguleringen af konkurrence på teleområdet og i software-branchen, borgerrettigheder og intellektuelle ophavsrettigheder, netneutralitet, digital forvaltning og brug af open source og åbne standarder.

Listen over punkter i en mulig it-politik er lang.

Nu er det op til politikerne at bevise, at it-vælgerne ikke bare er blevet udsat for et engangsknald i form af ren valgflæsk, der er glemt straks efter valget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere