Artikel top billede

Forbrugerrådet: Piratnævn truer retssikkerheden

Piratnævn er en sminket skræmme-kampagne, som truer retssikkerheden og skræmmer familien Danmark væk fra nettet. Det mener Forbrugerrådet.

Forbrugerrådet er bekymrede over rettighedshavernes og telebranchens planer om et uafhængigt piratnævn, som med breve skal advare telekunder om ulovlig fildeling fra kundens internetforbindelse.

Piratnævnet truer nemlig retssikkerheden og risikerer at skræmme familien Danmark væk fra internettet.

Det mener Anette Høyrup, som er jurist hos Forbrugerrådet.

"Vi mener bestemt ikke, at et nævn er løsningen. For det første er det en alvorlig forringelse af retssikkerheden, når man går efter en løsning, hvor der skal flyde kundeoplysninger fra teleselskabet over i uvildigt nævn, uden at en domstol er inde over. Hvem skal vurdere, om det her er tilstrækkeligt ulovligt til, at oplysningerne kan gives videre," spørger Anette Høyrup, som understreger, at Forbrugerrådet på ingen måde støtter ulovlig fildeling.

Hun peger på, at en aftale om et piratnævn kan risikere at bryde den loyalitetsforpligtigelse, som er indgået mellem kunde og teleselskab om, hvem der have adgang til kundeoplysningerne.

"Her synes vi, at det er meget vigtigt at holde fast i retssikkerheden om, at der selvfølgelig skal en domstol ind over. I sidste ende kan det jo også betyde strafansvar," siger hun.

Sminket skræmmekampagne

Forbrugerrådet ser gennemgående piratnævnet som en videreudvikling af IFPI's efterhånden gennemprøvede skræmmekampagne, hvor rettighedshaverne har fremsendt trusselbreve til en lang række formodede fidelere.

"Man går jo efter familien Danmark her. Det er jo en sminket skræmmekampagne, som får IFPI's tidligere skræmmekampagne til at se lidt pænere ud," siger Anette Høyrup.

Ifølge Anette Høyrup vil rettighedshaverne nemlig uanset piratnævnet gå efter hardcore-uploadere som hidtil.

"Hardcore-uploaderne får jo bare en stævning, og så af sted. Det er jo meningen, at det her skal ramme mere bredt," siger Anette Høyrup.

Og det får nu Forbruggerådet til at frygte, at rettighedshaverne og telebranchen skræmmer almindelige forbrugere.

"Vi frygter, at der er nogle, som kan blive helt skræmt over at gå på nettet, fordi de ved, at man kan risikere at modtage de her breve," siger Anette Høyrup.

Bør udnytte mulighederne

Ifølge Computerworlds oplysninger er hensigten med piratævnet at give telekunder, som muligvis uforvarende stiller piratmateriale til rådighed på nettet, en ekstra chance, inden retsvæsnet bliver indblandet.

Eksempelvis kan en kunde på den måde blive opmærksom på, at datteren i huset eller en tilfældig forbipasserende har misbrugt husets trådløse internet til ulovlig fildeling.

Men selvom Forbrugerrådet generelt hilser information velkommen, mener Anette Høyrup, at breve fra et piratnævn vil lægge pres på telekunderne. Hun mener, at modtagelsen af brevene i sidste ende kan risikere at stille forbrugeren dårligere i retten af bevistekniske grunde.

Ifølge Forbrugerrådet er løsningen på ulovlig fildeling, at tele- og indholdsbranchen udnytter fordelene ved internettet, sådan som det eksempelvis er sket med TDC PLAY, forklarer Anette Høyrup.

"Man skal gøre ligesom TDC har gjort med TDC PLAY. Vi vil hellere se Telia og Telenor prøve at stille noget musik til rådighed på en nem og billig måde, end at lave en skræmmekampagne, som vi har svært ved at gennemskue konsekvenserne af," siger Anette Høyrup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere