Artikel top billede

Studerende, ansatte og forskere skal nu være med til at viske tavlen ren for gamle love og forældet universitetspraksis. Tegning: Lene Sekjær (Foto: Tegning: Lene Sekjær)

Vask tavlen ren for overflødige studie-regler

Nu skal borgerne være med til at gøre livet lettere på landets universiteter. Videnskabsminister Helge Sander opfordrer alle til at påpege love, der er overflødige.

Tusindvis af studerende, forskere og ansatte på de danske universiteter kan fra i morgen melde overflødig eller forældet lovgivning til Videnskabsministeriet.

Videnskabsminister Helge Sander (V) søsætter nemlig en kampagne på Grundlovsdag, der ifølge ham selv har til formål at fremme friheden for det enkelte menneske.

"Der er en tradition for, at vi på Grundlovsdag hylder friheden for det enkelte menneske. I samme ånd starter vi nu en kampagne, der har til formål at fjerne overflødige regler og love, som i praksis begrænser friheden for den enkelte studerende, forsker og ansatte på universitetet," skriver ministeren i en pressemeddelelse.

Tvungen papiraflevering

Computerworld har spurgt nogle af de it-studerende, hvilke regler og love, de gerne vil slippe for:

"Det ville være rigtigt dejligt at kunne aflevere vores opgaver digitalt. I dag skal vi for eksempel aflevere fire papir-eksemplarer ude på uddannelsesinstitutionen," siger Lene Wilhelmsen, specialestuderende i E-business på IT-Universitetet.

"Den lov, der irriterer mig mest, er SU-loven omkring, hvor meget jeg må tjene. Jeg har regnet ud, at jeg maksimalt må arbejde 11 timer om ugen, men mange steder er vi som studerende bundet op på 20 timer om ugen," tilføjer hun.

I dag er det almen praksis, at universitetet har et papireksemplar af enhver større opgave, som de studerende har lavet i forbindelse med studiet.
Ministeren har endnu ikke udnyttet sin hjemmel til at give universiteterne mulighed for at forlange elektronisk aflevering.

Men det er ikke alle de studerende, der lige kan sætte en finger på, hvad der er lov, og hvad der blot er administrativ praksis.

"For at vi skal komme med intelligente forslag, er det vigtigt, at vi ved hvilke regler, der gælder på området. De fleste forsøger jo blot at opføre sig normalt, derfor kender vi jo sjældent til reglerne - medmindre vi overtræder dem," siger Thomas Lefevre, specialestuderende i Informatik på DTU.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere