Tusindvis af studerende, forskere og ansatte på de danske universiteter kan fra i morgen melde overflødig eller forældet lovgivning til Videnskabsministeriet.
Videnskabsminister Helge Sander (V) søsætter nemlig en kampagne på Grundlovsdag, der ifølge ham selv har til formål at fremme friheden for det enkelte menneske.
"Der er en tradition for, at vi på Grundlovsdag hylder friheden for det enkelte menneske. I samme ånd starter vi nu en kampagne, der har til formål at fjerne overflødige regler og love, som i praksis begrænser friheden for den enkelte studerende, forsker og ansatte på universitetet," skriver ministeren i en pressemeddelelse.
Tvungen papiraflevering
Computerworld har spurgt nogle af de it-studerende, hvilke regler og love, de gerne vil slippe for:
"Det ville være rigtigt dejligt at kunne aflevere vores opgaver digitalt. I dag skal vi for eksempel aflevere fire papir-eksemplarer ude på uddannelsesinstitutionen," siger Lene Wilhelmsen, specialestuderende i E-business på IT-Universitetet.
"Den lov, der irriterer mig mest, er SU-loven omkring, hvor meget jeg må tjene. Jeg har regnet ud, at jeg maksimalt må arbejde 11 timer om ugen, men mange steder er vi som studerende bundet op på 20 timer om ugen," tilføjer hun.
I dag er det almen praksis, at universitetet har et papireksemplar af enhver større opgave, som de studerende har lavet i forbindelse med studiet.
Ministeren har endnu ikke udnyttet sin hjemmel til at give universiteterne mulighed for at forlange elektronisk aflevering.
Men det er ikke alle de studerende, der lige kan sætte en finger på, hvad der er lov, og hvad der blot er administrativ praksis.
"For at vi skal komme med intelligente forslag, er det vigtigt, at vi ved hvilke regler, der gælder på området. De fleste forsøger jo blot at opføre sig normalt, derfor kender vi jo sjældent til reglerne - medmindre vi overtræder dem," siger Thomas Lefevre, specialestuderende i Informatik på DTU.