Den danske stats værn mod alle former for digitale angreb på det offentlige Danmark, GovCERT, starter på bar bund hos IT- og Telestyrelsen.
Selvom der er indhentet erfaringer fra udlandet, står GovCERT'et uden personale, kontaktnet og konkret fastlæggelse af sine opgaver.
"Vi mangler først og fremmest en leder og 11 andre medarbejdere, der vil være en blanding af tekniske specialister og generalister. De vil med meget stor sandsynlighed blive rekrutteret udefra," forklarer chefkonsulent Thomas Krismar fra IT- og Telestyrelsen, hvor GovCERT'et vil blive oprettet med tilknytning til Beredskabssekretariatet.
Han forklarer, at fra dagens beslutning om at oprette et GovCERT vil der gå et lille års tid, før centret til beskyttelse af statens digitale sikkerhed er helt på plads i 2010.
Værn mod cyberkrig
En af de trusler, som GovCERT'et skal være med til at modvirke, er cyberangreb i stil med det, der fandt sted i Estland for to år siden.
"Angrebene i Estland kom som lyn fra en klar himmel, og den slags skal vi være i stand til at identificere og dæmme op for lynhurtigt," forklarer IT- og Telestyrelsens Thomas Krismar.
Han forklarer, at en af GovCERT'ets fornemmeste opgaver, hvis Danmark skulle blive ramt af DOS-angreb, som det var tilfældet under Muhammed-krisen, bliver at kontakte internetudbydere for, at de kan begrænser trafikken fra en cyber-angribende stat.
"Men det er ikke kun DOS-angreb, som GovCERT skal tage sig af. Det bliver derimod alle former for elektroniske angreb, der er rettet mod statens institutioner," siger Thomas Krismar
"GovCERT'et vil dog ikke håndtere alle former for elektroniske angreb selv. I tilfælde af en egentlig krise, vil GovCERT'en naturligvis anvende den eksisterende statslige krisestyringsorganisation," slutter han af.