De amerikanske myndigheder har rettet det kritiske blik mod den bog-aftale, som Google har indgået med en stribe forlag og forfattere, skriver Financial Times.
Det er det amerikanske justitsministerium, der ifølge avisen har rettet henvendelse til Google og andre involverede parter. I første omgang drejer det sig dog om en uformel henvendelse.
Henvendelsen har imidlertid skabt uro i rækkerne, hvor det nu frygtes, at oktober-forliget kan være i fare.
Sagen tager sit udspring i den million-erstatning, som Google i oktober sidste år gik med til at betale til en række forfattere, der i 2005 sagsøgte selskabet for krænkelse af ophavsretten.
Det skete efter, at Google havde indscannet bøger og gjort dem digitalt tilgængelige via GoogleBook uden først at få tilladelse fra forfattere og forlag.
Også herhjemme har de danske forfattere varslet, at de vil kræve penge af Google.
Særligt kig
Ifølge Financial Times har jurister fra det amerikanske justitsministerium særligt kig på de tilfælde, hvor det ikke har været muligt at spore ophavsretshaveren til bestemte værker.
I det pågældende forlig vil Googles betaling til disse ophavsretshavere være mindre end betalingen til andre ophavsretshavere, hvis han eller hun dukker op.
Justitsministeriets interesse kommer efter, at en amerikansk domstol har sparket forliget til hjørne på grund af en hel stribe indløbne klager fra forfattere og andre, der mener, at de har haft for kort tid til at vurdere forligets omfang og konsekvenser.
Google meddeler, at selskabet fortsat mener, at forliget er det rigtige, men at det er "meget detaljeret, og vi ønsker at give mulighed for, at ophavsretshavere har nok tid til at gennemtænke det."