Oracles opkøb af hardwareproducenten Sun Microsystems er en sjælden kombination. Lidt en omvendt version af hardwareproducenten IBM's køb af Lotus og Tivoli.
Sådan lyder vurderingen fra Bo Lykkegaard fra analysehuset IDC. Han mener, at der er god ræson i købet for Oracles vedkommende.
"Vi skal nok se handlen i det perspektiv, der handler om Oracles ønske om at kunne levere en "full stack" - altså produkter, som rækker hele vejen oppe fra de forretningsapplikationer, som brugerne skal bruge og så hele vejen ud til den boks, som det hele ligger i."
"Her møder Sun og Oracle hinanden meget godt," siger Bo Lykkegaard, analytiker, IDC Nordic.
Vil kunne levere hele pakken
En 'stack' består i følge Bo Lykkegard af applikationer, som ligger på noget middleware, som igen bruger en database. Det hele bruger et operativsystem, og alt sammen ligger i en hardwareboks.
Fidusen for Oracle er, at selskabet fremover kan levere alt fra A til Z, når kunden ringer på døren og vil have sig eksempelvis et datacenter.
Oracle har hidtil haft operativsystemet Oracle unbreakable Linux, men det åbne operativsystem Linux er ikke noget, alle kunder er begejstrede for.
Med Sun får Oracle Unix operativsystemet Solaris og en bredere portefølje på operativniveau, og på hardwaresiden er de nu også med.
"Oracle har et hav af applikationer og har blandt andet købt BEA (middleware, red.), så med opkøbet af Sun er billedet fuldendt, hvis du kigger på den her 'it-stack'," siger Bo Lykkegaard.
Nu kan Oracle altså levere hele paletten, hvilket ifølge IDC også er en del af Oracles strategi.
Oracle: En helt naturlig udvikling
Oracle betaler 7,4 milliarder dollar for Sun, svarende til omkring 43 milliarder danske kroner.
"Købet af Sun ændrer it-industrien ved at kombinere 'best-in-class' virksomhedssoftware med mission-kritiske systemer," udtaler Larry Ellison, der er administrerende direktør i Oracle.
"Oracle vil blive den eneste virksomhed, der kan udvikle et integeret system, hvor alle dele passer og arbejder sammen, så kunderne ikke selv skal klare det. Vores kunder får gavn af det, når deres udgifter til system-integration falder, mens system-ydeevnen, stabiliteten og sikkerheden stiger," siger Larry Ellison.
Det er langt fra første gang i de senere år, at Oracle har den store pengepung fremme. Blandt andet har virksomheden købt Siebel, PeopleSoft og BEA Systems.