Det kan være dyrt at kopiere software, som man ikke har købt rettighederne til. Det plejer Microsoft at fortælle sine kunder og potentielle softwarepirater.
Men i en afgørelse i en patentsag ved en distriktsdomstol i New York har den amerikanske softwareproducent selv fået økonomiske smæk for at have fingrene for langt nede i andres software.
Microsoft er blevet dømt til at betale en erstatning på lige godt 2,1 milliarder kroner til australieren Richard B. Frederickson fra virksomheden Uniloc Private.
Han har nemlig et patent på en antikopierings-løsning, som Microsoft ifølge dommen har kopieret.
Microsoft har overfor nyhedsbureauet Reuters oplyst, at afgørelsen vil blive anket.
Aktivering og lås
Sagen drejer sig om den metode Microsoft bruger til licensering af nogle af virksomhedens produkter, blandt andet Office-pakken.
Metoden bygger på, at softwaren kun kan køre på en maskine ad gangen efter softwaren er blevet aktiveret. Tilbage i 2001, da Microsoft begyndte at bruge teknikken, hævdede Microsoft ifølge Betanews.com, at ideen var Microsofts egen. Det har Richard B. Frederickson nu rettens ord for ikke var tilfældet.
Han havde i 1996 taget patent på en lignende løsning, og retssagen har ifølge Betanews.com ikke drejet sig om Microsoft selv har fundet på en lignende ide, men i stedet har software-giganten argumenteret for at Fredericksons patent ikke er gyldigt.
Desuden argumenterede Microsoft for at ideen om software-aktivering er for åbenlys til at kræve et patent.