Artikel top billede

"Man udstiller staten som nogen, der ikke kan køre it-projekter. Dermed udstiller man de medarbejdere, der er ansat i staten, regionerne og kommuner som om, de er inkompetente," mener Pia Brade, formand for SAM-DATA. (Foto: Sisse Jarner/HK Samdata)

It-fagforening: Statens It skader branchen

Kaosset omkring det kuldsejlede Statens It er skadeligt for de statslige it-ansatte. Finansministeriet har fejlet, mener SAM-DATA's formand.

Det store prestigeprojekt Statens It er ude i stormvejr.

Selvom projektet ikke er gået helt på grund, bliver der øjensynligt behov for en slæbebåd og et langt sejt træk for at få det i mål, erkender direktøren for Statens It, Jan Cilius Nielsen.

Og den megen blæst har skadet it-medarbejdere i staten, mener Pia Brade, formand for SAM-DATA, der organiserer it-ansatte i både staten og det offentlige.

"Man udstiller staten som nogen, der ikke kan køre it-projekter. Dermed udstiller man de medarbejdere, der er ansat i staten, regionerne og kommuner som om de er inkompetente," siger hun.

It-folk bliver stemplet som fiasko

Og det er ikke tilfældet, mener Pia Brade. Medarbejderne ender i stedet som de store tabere.

"Problemerne med Statens It skyldes ikke, at statsansatte ikke kan finde ud af at køre it-projekter, for det kan de godt. Men det skræmmer folk væk, at vi konstant kan læse i aviserne, at staten og det offentlige i det hele taget ikke kan finde ud af at køre it-projekter," siger hun.

"Enhver it-medarbejder med en smule sans for karriere vil stille spørgsmålstegn ved at sidde i sådan en organisation, der gang på gang viser, at den ikke kan finde ud af at køre it-projekter," siger Pia Brade.

"Det er Finansministeriets skyld"

Hun er i stedet gal på Finansministeriet, som hun mener ikke har været opgaven voksen.

"Den udvikling, vi har set, er, at man går ud og sælger en brandgod idé på et meget løst grundlag. Man laver det på baggrund af nogle beregninger, som ikke holder i virkeligheden, og så går man ud og siger, at projektet nok er dårligt," siger hun.

Underfinansierede it-projekter

Pia Brade er overbevist om, at der er tale om en bevidst strategi fra Finansministeriets side. Det handler om at få projekterne ført igennem politisk, mener hun.

"Man vil ikke betale det, det rent faktisk koster. Jeg vil skyde på, at man konstant starter it-projekterne underfinansierede. Så kan det kun gå en vej, og det er at blive dyrere," siger hun og fortsætter:

"Bagefter udlægger man det som om, at det er it-projektet i sig selv, der er blevet dyrere. Jeg har en tro på, at man starter de fleste it-projekter underfinansierede, fordi det simpelthen er lettere for Finansministeriet at igangsætte underfinansierede projekter, fordi man så kan få dem solgt og vedtaget," siger hun.

Tvivler på Regionernes it

Efter problemerne med Statens it føler Pia Brade sig ikke overbevist om, at planerne om en lignende sammenlægning af regionernes it er helt gennemtænkte.

"Samtidig med, at man har sparket Statens it til hjørnet, så kommer man med regionsrapporten, der vil lave det samme. Så bliver det lidt underholdende, for så vil man lave et regionscenter på samme måde, som man vil lave Statens it. Gad vide, hvor godt et grundlag man vil lave regionerne på nu?," spørger hun tvivlende.

Hun savner i stedet flere svar fra Finansministeriet.

"Jeg mangler nogle klare udmeldinger. It-folkene er ikke interesserede i at få at vide, at det hele går i stå. De vil gerne vide hvorfor. Finansministeriet mangler de gode forklaringer," siger hun.

"Jeg savner, at de også kommer ud med en status på, hvordan det går. Man skal være hjerteligt velkommen til at erkende sine fejl, men det er ikke det samme som at gå ind og lukke døren og lade være med at sige noget," siger Pia Brade, formand for SAM-DATA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere