Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck

Leder: Nu skal Haarder og kommunerne levere

Computerworld mener: Der er meget stor forskel på it-satsningen i skolerne. Farten bestemmes alene af ildsjæle, og det går ud over de it-svage elever. Nu må beslutningstagerne ud af starthullerne.

Efter snart to år er det på tide, at både undervisningsminister Bertel Haarder og kommunerne leverer varen, når det gælder it-kompetencerne for den skoleungdom, der forhåbentlig skal sikre os økonomisk og føre os frelst gennem klimaændringer og andre trusler om 30 til 40 år.

Danmark er nu for tredje år i træk nummer et på tænketanken World Economic Forums liste over de mest netværksparate lande i verden.

Men nøglen til at være mere end netværksparat ligger i undervisningssystemets mulighed for at give elever og studerende de nødvendige it-kompetencer. Men det går kun langsomt fremad - for langsomt.

Sammen med Dansk IT stod Computerworld for godt to år siden sammen om at skabe tænketanken [url0https://www.computerworld.dk/art/37712]CIO Innovation Forum[/url], der ønskede at sætte en samlet dagsorden for digitaliseringen af Danmark og komme med forslag til løsning af de problemer, der står i vejen for den bedste udnyttelse af it i samfundet.

Muligheden for at sikre sig de nødvendige teknologiske bruger- og skaberkompetencer blev central i den diskussion.

Uanset hvor meget vi gerne vil sætte skub i arbejdet med teknologikompetencer i undervisningen, så tager ting tid.

Og Bertel Haarder er den, der er længst fremme på banen i den udvikling.

Siden han i august 2007 på årsmødet i CIO Innovation Forum selv bad tænketanken om at komme med gode bud på løsninger, har han været i gang.

Som Computerworld fortæller i dag, bliver it-indsatsen i folkeskolen langt mere fokuseret fra det skoleår, der begynder i august.

De Nye Fælles Mål II beskriver, hvordan teknologien skal integreres i undervisningen. Og Bertel Haarder er også på vej med det format, som en test af elevernes kompetence skal have. Så langt så godt.

Masser af penge - men manglede retning

Men som det klart fremgår af dagens dækning i Computerworld og andre medies dækning i ugens løb, så giver både lærere, elever og andre interessenter it-undervisningen i folkeskolen med spanskrøret.

Afhængigheden af ildsjæle på den enkelte skole er alt for stor.

Næstformanden for Danmarks It-vejlederforening, Malte von Sehested, rammer plet, når han siger, at problemet ved, at farten bestemmes af ildsjæle alene, er, at der kun er en rød tråd gennem it-undervisningen for en enkelt klasse - ikke for skolen eller hele kommunens skoler.

Samtidig udfordres skolerne af driftsmæssige problemer i form af netværk, internetopkoblinger og vedligeholdelse.

Til gengæld lader penge ikke til at være et stort problem.

I en undersøgelse fra Danmarks Lærerforening af skolernes 2009-budgetter siger 74 procent, at it-
udgifterne er de samme eller større end i 2008.

Der er derimod behov for fokus på governance eller it-ledelse, der sikrer sammenhæng. Ikke bare mellem skolerne i en kommune, men mellem kommunerne og staten.

Og her burde fagministre som Bertel Haarder invitere videnskabsminister Helge Sander og hans folk på besøg, så de kan gennemgå ideerne i den digitaliseringsplan, som regeringen fremlagde for snart to år siden.

Planen beskriver en fremtid med it-domæner i sektorer som skoleområdet, hvor en fælles styring og udvikling af infrastruktur, standarder og lignende kan sikre, at for eksempel skolernes it-indsats i dagligdagen alene skulle handle om at integrere it i undervisningen.

Det er lige nu den udvikling skal i gang. Og selvom Bertel Haarder har brede skuldre og stor erfaring, så skal kommunerne se at komme ud af starthullerne og bruge nogle af pengene fra KMD-salget på at løbe domæneprocessen i gang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere