Artikel top billede

Cloud-standardisering endt i ren børnehave

ComputerViews: Det manifest, der skulle bevise cloud computing-industriens modenhed, kan paradoksalt nok ende med at være et udtryk for det stik modsatte.

ComputerViews: Da den amerikanske it-forfatter Nicholas Carr sidste år udgav sin meget omtalte bog "The Big Switch - rewiring the world, from Edison to Google", var bogens budskab ikke til at tage fejl af: Cloud computing er intet mindre end en revolution, et grundlæggende skift i it'ens natur.

At cloud compunting er en tendens, der rækker langt ud over almindelige hype-hysterier, kan de færreste efterhånden betvivle.

En netop offentliggjort Gartner-undersøgelse viser, at man i de største lande i Europa for længst har taget SaaS - der er en del af cloud computing - til sig.

Mens Danmark desværre ikke indgår i undersøgelsen, kan man læse, at det i Frankrig er 71 procent af de adspurgte virksomheder, der bruger SaaS, i England er det 68 procent og i Tyskland 45 procent.

Måske er det med baggrund i den slags overbevisende tal, at cloud-industrien - med IBM i spidsen - nu føler et behov for at lave et "Cloud Manifesto", der via en række grundlæggende principper skal sikre, at kunderne undgår for mange proprietære, lukkede løsninger med risiko for lock-in.

I stedet skal der satses på åbne standarder og interoperabilitet, lyder det fra støtterne, der blandt andet tæller IBM, Cisco, Sun, EMC og VMware.

Giganter vender manifestet ryggen

Til trods for de sympatiske principper, som de færreste kunder nok vil være uenige i, har manifest-arbejdet indtil videre primært fået omtale på grund af de virksomheder, der ikke ønsker at bakke op.

Det drejer sig blandt andet om cloud-sværvægtere som Google, Microsoft, Amazon og Salesforce.

De har afvist at deltage - ikke fordi de ikke kan bakke op om åbenhed, men fordi de enten er utilfredse med måden, manifestet er blevet til på, eller fordi de bare ikke føler noget behov for at deltage i et sådan projekt.

Amazon argumenterer, at man bedst illustrerer åbenhed over for kunderne ved rent faktisk at levere det.

"Gennem de seneste tre år har vi gjort AWS (Amazon Web Services) tilgængelig via mange platforme, mange programmeringssprog og mange operativsystemer - fordi det er det, kunder har sagt betyder mest," skriver talskvinde Kay Kinton i en udtalelse.

Gartner: Manifestet er et PR-stunt

En oplagt forklaring på den manglende opbakning er, at industrien har svært ved at enes om de standarder, der skal sikre åbenheden.

Når man læser de konkrete principper i cloud-manifestet, er det dog så bredt formuleret, at man umiddelbart skulle tro, at alle kunne bakke op om teksten.

Gartner-analytiker David M. Smith kalder i et blog-indlæg initiativet for et PR-stunt, og han udtaler efterfølgende til Internetnews.com, at manifestet er en tynd kop the.

"Jeg synes, at det er ren damp selv efter cloud-standarder. Der er intet i det. Læs det. Det siger ingenting."

Modenheden falder til jorden

Da Computerworld for nylig mødte amerikaneren Ric Telford, en af IBM's øverste chefer inden for cloud, gav han et bud på, hvordan fremtidens cloud computing vil tage sig ud.

"Vi tror, at du i fremtiden vil tre forskellige leverings-modeller inden for it; Der er den traditionelle, ikk-cloudbaserede levering, der er de private clouds, hvor cloud-løsningen findes indenfor virksomhedens firewall, og der er i offentlige skyer, man kender fra blandt andre Amazon og Salesforce."

"Vi tror, at nogle services fortsat vil blive leveret på den traditionelle måde. Andre vil blive egne sig bedst til at blive leveret som private clouds, og andre igen vil egne sig bedst til offentlige clouds," udtalte Ric Telford om cloud computing.

Det interessante i den kommentar er, at den viser, at 'skyen' ikke er homogen størrelse, men derimod en ganske kompliceret sag, hvor der er flere forskellige modeller - og dermed også mange forskellige interesser.

Gartners David M. Smith bemærker de mange interesser i sit blogindlæg:

"Mens der er en berettiget interesse i standarder, så tag ikke fejl af, at alle leverandører handler ud fra egne interesser, og hvis disse interesser passer med brugernes interesser, er det fantastisk. Men ingen er blot uselviske og vil deres kunders bedste, sådan som de påstår."

Det paradoksale er, at det cloud-manifest, der skulle bevise cloud computing-industriens modenhed, nu kan ende med at være et pinligt udtryk for det stik modsatte.

Det er synd, ikke mindst fordi cloud-løsningerne rent faktisk findes derude og dagligt leverer forretningsværdi til både store og små virksomheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere