Artikel top billede

"Finansministeriets udregning er en benchmark, der ikke tager højde for best practice. I alle de udkast til den rapport, som vi set indtil nu, er der sat lighed mellem billigst og bedst," siger it-direktør Jan Kold fra Region Hovedstaden. (Foto: gratis)

Regionale it-chefer raser over Finansministeriet

Finansministeriets beregninger på massive it-besparelser i regionerne møder hård kritik. "Er billigst bedst," lyder spørgsmålet fra it-cheferne.

Finansministeriets økonomiske talknusere med digitaliseringschef Lars Frelle-Petersen i spidsen har sammen med Danske Regioner fået lavet beregninger for en it-konsolidering i regionerne - ud fra samme tankegang som med Statens it.

Ifølge en analyse af potentialet, som Computerworld har haft adgang til, vil man kunne hente op imod 215 millioner kroner.

Men beregningerne får det glatte lag fra it-cheferne i regionerne.

"Finansministeriets udregning er en benchmark, der ikke tager højde for best practice. I alle de udkast til den rapport, som vi set indtil nu, er der sat lighed mellem billigst og bedst," siger it-direktør Jan Kold fra Region Hovedstaden.

Han forklarer, at man udelukkende har opgjort, hvem der driver deres it billigst rundt omkring i regionerne, og analysen regner på, hvor meget regionerne kan spare, hvis alle har samme niveau.

Hvem er rollemodel?

Men altså uden at tænke på om det reelt fungerer ordentligt, kritiserer it-direktøren.

"Vi er for eksempel billigst inden for området serverdrift, men sagen er jo, at vi faktisk har meget svært ved at levere en stabil drift. Jeg vil sandelig ikke ønske, at de øvrige regioner nu skal have samme niveau" siger it-direktøren, som leverer it-drift til en region med 40.000 ansatte.

Jan Kold forklarer, at regionen tilsvarende ikke er billigst i brugersupport til hospitalerne, men samtidig hører han fra den region, der er billigst, at der er masser af klager over, at læger og sygeplejersker må spilde en masse tid, fordi de enten skal vente længe på at få support eller slet ikke kan komme igennem.

"Er det sådan, Finansministeriet ønsker vores hårdt pressede ressourcer på hospitalerne skal bruge deres tid? Hvis man i Finansministeriet mener, at billigst er bedst, kan man jo spørge, om det er så også gælder, når ministeren skal vælge ministerbil," lyder det.

Jan Kold understreger, at han synes, at konsolidering og synergieffekter skal høstes - også på det regionale område - men det skal ske i dialog og med best practice for øje.

Statens it-projekt på stand by

Finansministeriet stod også bag beregningerne for Statens it. Her var der også kritik af de oprindelige tal, som hvilede på et tyndt grundlag.

Siden måtte Finansministeriet og Skatteministeriet trække i nødbremsen og sætte projektet på stand by i en måneds tid, hvor projektet "revurderes".

"Man har lige nu været nødt til sætte projektet på pause (red. Statens it) for at få et overblik over omkostninger og gevinster, der var fremstillet alt for optimistisk og urealiserbart. Hvorfor lave samme fejl en gang til," spørger it-direktør Jan Kold fra Region Hovedstaden.

Han håber, at regionerne kan nå til enighed med regeringen om en mere fornuftig vej til besparelser og effektivisering.

"Vi skal have en god dialog og ikke bare have diktater fra Finansministeriet. Det vil i sidste ende hverken gavne økonomien, it-servicen eller niveauet," slutter han.

Bakker op om kritik

Også it-direktør Michael Hansen fra Region Sjælland med 17.000 ansatte kritiserer Finansministeriets tilgang.

"Det er fint nok at lave produktivitetsmålinger, men de skal ikke stå alene. Man må også forholde sig til service og kvaliteten overfor brugerne, således at borgerne serviceres bedst muligt i sidste ende," siger han.

Han peger også på, at den billigste løsning ikke nødvendigvis er den bedste løsning.

"Regionerne er allerede i gang med den helt store konsolidering. Vi er forskellige steder, og derfor kan man ikke bare trække en linial hen over det hele. Faren er, at dels kan konklusionerne være ét år gamle (forældede), dels får man ikke indregnet de reelle investeringsbehov for at nå målet," siger it-direktøren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere