68-oprøret handlede om at være anti-autoritær, meget kærlig og overskudsagtig. Overskuddet i samfundsøkonomien gav os råd til at betale for en masse mennesker, der kunne nyde uden at yde.
Siden er det jo gået op og op og op (med bump undervejs i for eksempel 73-75, 89-90 og 01-02). De sidste seks-syv år har endda været helt fantastiske.
Men i sidste kvartal faldt Tysklands industriproduktionen med 12 procent og Japans med 20. Aldrig før har verden oplevet en så kraftig global og simultan nedsmeltning.
Det er fabrikkerne, der stopper nu. Deres fysiske dimser er grundlaget for de ydelser, vi andre lever af. Det gælder ikke det offentlige.
Lad mig anbefale bogen 'Sikker Vækst'. Forfatterens budskab er: Drop alle forsøg på at sælge til private virksomheder i ind- og udland. Sælg kun til det offentlige, som ALTID vokser i forbrug og antal ansatte uanset flammerne om Hästens-sengen. Jeg tror, at en så gennemført asocial nassebog bliver en succes.
Alle siger, at vi skal være positive - "lad os prøve at snakke krisen væk i stedet for at gøre den værre med dommedagstale og dystre tal".
Ideen er - rent spilteoretisk - at få alle andre end én selv til at fortsætte overforbruget, så man selv står bedre i fremtiden.
Det dur ikke. Lad os se bæstet i øjnene og erkende, at regningen for vores skørlevned skal betales nu. Selv 68'ernes enorme formuer i ejendom, pensioner og værdipapirer er truede.
Det kommer til at betyde ændringer i vores måde at se på mange ting.
1. De gode råd om "kun at søge drømmejobbet", "kræv alt af den heldige arbejdsgiver, du gider arbejde for" og "kunderne skal rette sig efter vore processer og procedurer" bliver til "Sig JA til alt, hvad du bliver tilbudt - og vær taknemlig" og "Kunderne er venner, som finansierer vores fede levevis".
2. Unge mennesker vil igen gide tage en uddannelse, starte fra bunden - og kunne noget konkret.
3. Man skal kunne og/eller vide noget. Der er mange, der "er gode til at forstå kundens problemer", "kan lide at arbejde med ledelse og mennesker", "er gode til at få et overblik","kan lide at repræsentere forretningen", "er gode til at styre processer og procedurer", og så videre. Der er bare ikke råd til dem nu.
4. Der skal bare arbejdes - og der skal bare ledes på den simple, hierarkiske måde igen. Selv Information havde en artikel forleden om al den ledelse, der var blandet ind alle vegne efterhånden.
5. Og hvis det går HELT galt, vil vi være tvungne til at skære i antallet af offentligt ansatte, hvilket endelig vil give det offentlige et reelt incitament til at indføre digital forvaltning. Som vi har set det ske i Skat. Da de først fik skåret antal medarbejdere ned til noget meget mindre, kom der fart i deres brug af it, inklusive den elektriske selvangivelse.
Så kan vi begynde at bygge et bæredygtigt samfund op.
Og lad os aflyse klimatopmødet 30/11 til 12/12 2009. Nu kom den gigantreduktion i CO2-udslippet, som de politisk korrekt tænkende bad om.
Hykleren Al Gore kan lade sit private jetfly stå, mange tusinde kan lade være med at flyve hertil, mange hotelværelser skal ikke varmes op, strisserne kan lade være med at køre rundt i København (og bo på enkeltværelser på hoteller med henblik på at afspadsere i hele 2010) - og der skal spises meget mindre prutte-mad fra køer.
Connie et al kan vel ordne den sølle konklusion via e-mail og et par videokonferencer.
Mogens Nørgaard er direktør i Miracle.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.