Artikel top billede

Ny anklage i sagen om nedgradering fra Vista

Det månedgamle søgsmål mod Microsoft om nedgraderinger fra Vista er skærpet. Anklageren søger skadeserstatning og ønsker, at sagen får status som kollektivt søgsmål.

Computerworld News Service: Den californiske kvinde, der sagsøger Microsoft over nedgraderingsmulighederne ved Windows Vista, har nu revideret sit søgsmål for at fokusere sine anklager på det krav, at brugere er tvunget til at købe de dyreste versioner af Vista for at kunne nedgradere til Windows XP.

Sagen, som oprindeligt blev indgivet til en føderal domstol i Seattle af Emma Alvarado fra Los Angeles, blev genindgivet i torsdag.

I det omformulerede søgsmål gentager Emma Alvarado sine anklager om, at Microsoft forbrød sig mod den amerikanske delstat Washingtons love til beskyttelse mod uredelige forretningsmetoder og forbrugervildledning ved at begrænse computerleverandørers muligheder for at tilbyde XP på nye pc'er efter Vistas lancering først på året 2007.

'Nedgradering' beskriver de Windows-licensrettigheder, der i visse omstændigheder lader brugere bytte nyere versioner af Windows ud med en ældre version uden at være nødt til at betale for en ekstra licens. I praksis overføres licensen fra den nyere version til den ældre.

Det ændrede søgsmål udpensler i langt større detaljer, hvordan Microsoft angiveligt tjener på sin praksis angående nedgradering af Vista. Anklagen går nu især på de begrænsende regler, der siger, at det kun er muligt at nedgradere til XP Professional og kun fra Vista Business og Vista Ultimate.

Fra dyr til lige så dyr

"Selvom mange kunder ville foretrække at købe en ny pc med Windows XP eller i det mindste uden Windows Vista, så har Microsoft brugt sin styrke på markedet til at udnytte forbrugerefterspørgslen på styresystemet Windows XP ved at kræve, at forbrugerne skal købe en pc med licens til Windows Vista og derudover betale (som en del af pc'ens samlede pris) for at nedgradere til Windows XP Professional," som der står i anklageskriftet.

"Hvad, der gør det værre, er, at Microsoft kræver, at forbrugerne køber en pc med licens til enten Vista Business eller Vista Ultimate, hvilket er udgaver af Vista-styresystemet, der:
(a) er dyrere end de almindelige udgaver, og
(b) inkluderer specialiserede funktioner, som den almindelige forbruger hverken har behov for eller ønsker," fortsætter anklageskriftet.

Det bemærkes også, at Windows XP Professional, som er den eneste udgave af XP, man kan nedgradere til, er en dyrere udgave af XP end den almindelige.

"Blot for at hæve salgstallene"

Emma Alvarado hævder, at Microsoft blot opfandt alle disse regler for at hæve salgstallene for og fortjenesten på Vista.

"Microsoft har tilsyneladende udtænkt og implementeret forbrugernes 'ret' til at 'nedgradere' til Windows XP Professional for at:
(a) opretholde og/eller hæve salgstallene for Vista (især udgaverne Vista Business og Vista Ultimate), og
(b) genindvinde sin betydelige investering i udviklingen og produktionen af styresystemet Windows Vista ved at tvinge forbrugerne til at købe de særlige, dyrere udgaver af Vista (Vista Business eller Vista Ultimate) for at 'nedgradere' til styresystemet Windows XP," lyder anklagen fra Emma Alvarado.

Hun anklager også Microsoft for at afpresse forbrugerne med sin nedgraderings-praksis.

"Før Microsoft tillader forbrugerne at 'nedgradere' til Windows XP Professional, kræver virksomheden, at forbrugerne først 'opgraderer' fra Vista Home Basic eller Vista Home Premium til enten Vista Business eller Vista Ultimate.

Microsoft tvinger derved forbrugerne til at hæfte for en unødvendig ekstraudgift på omkring 130 dollars (cirka 770 kroner, red.) afhængig af den specifikke forhandler, hvilket skaber omsætning på det samme beløb for Microsoft," som der står i det ændrede anklageskrift.

De 130 dollars, som Emma Alvarado refererer til, er det samme beløb, som Dell angav sidste år i et svar på anklager om, at virksomheden afkrævede 150 dollars, omkring 890 kroner, for at nedgradere en ny computer til XP.

Her forsvarede Dell sig med, at selvom virksomheden dog tog 120 kroner for at installere XP på maskinen og for at dække udgifterne til nye medier, så bestod de 770 kroner af prisen af, hvad det kostede at opgradere pc'en fra Vista-standardudgaven Home Premium til en af de dyrere Business- eller Ultimate-udgaver.

"Microsoft kræver, at kunder, der ønsker at nedgradere til XP, først må købe licens til Vista Business eller Vista Ultimate," udtalte talsmand for Dell David Frink i december.

"Det løber typisk op i 130 dollars ekstra, selvom nogle forhandlere tager mere for det."

Kollektivt søgsmål

Da Emma Alvarados søgsmål blev indgivet i sidste måned, benægtede Microsoft at tjene penge på nedgraderingerne.

"Microsoft hverken afkræver eller modtager yderligere licensafgift, hvis en kunde udnytter disse nedgraderingsrettigheder," skrev talsmand for Microsoft David Bowermaster i en e-mail i februar.

Denne holdning holder Bowermaster fast i.

"Microsoft tager ikke penge for nedgraderinger," skriver han i en e-mail fra i fredags.

"Visse Windows Vista-licenser, heriblandt Windows Vista Business og Ultimate, inkluderer ret til at nedgradere til forskellige udgaver af Windows XP. Microsoft hverken afkræver eller modtager yderligere licensafgift, hvis en kunde benytter sig af disse rettigheder."

Emma Alvarado søger skadeserstatning og ønsker, at sagen får status som kollektivt søgsmål.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere