Artikel top billede

Mozilla har også en mobiltelefon på tegnebrættet, men den kommer forhåbentlig først ud, når den er gennemtestet.

Mozilla for tidligt ude med mobilbrowser

Måske var det lidt overmodigt af Mozilla at udgive en såkaldt pre-alpha-version af sin mobilbrowser, Fennec, til Windows Mobile.

Computerworld News Service: Såkaldte "early adopters", som downloadede Mozillas mobilbrowser, Fennec, da den blev tilgængelig 10. februar, opdagede, at den var stort set ubrugelig.

"De dårlige nyheder er, at browseren er stort set ubrugelig for mange mennesker," skriver Mark Finkle, som er udvikler på Fennec, i et blogindlæg, der påtaler problemet.

Denne episode lover ikke godt for Mozilla, som allerede har fejlet med tidligere projekter om browsere til mobiletelefoner, og som sakker bagud i forhold til konkurrenter som Opera, Apples Safari og Microsofts Internet Explorer Mobile, som er godt i gang med at sikre sig fodfæste hos mobile brugere.

For mange mennesker, som prøvede Fennec på Windows Mobile, åbnede browseren kun et skakternet billede, hver gang de forsøgte at åbne en internetside.

Mark Finkle har en formodning om, at problemet har at gøre med begrænsninger, som Windows Mobile pålægger hukommelsesforbruget. Fennec-udviklerne arbejder på metoder til at omgå disse begrænsninger for at løse problemet, skriver han.

Kun til én mobil

Da udviklerne frigav denne meget tidlige udviklerversion af browseren, gjorde de opmærksom på, at den ikke var ment som en udgivelse til den brede offentlighed, men at de håbede på, at nysgerrige ville prøve den og give feedback om, hvordan den fungerede.

Den er indtil videre kun målrettet en enkelt mobiltelefon, navnlig HTC Touch Pro. Men folk kommenterer på Finkles oprindelige blogindlæg, at de selv på Touch Pro kun kan få det skakternede mønster frem.

Det er dog også muligt at downloade denne tidlige version af Fennec til Nokias N810 tablet-pc.

Mens andre browserudviklere forbedrer den mobile browseroplevelse, har Mozilla i årevis kæmpet med at få en fungerende browser ud på mobilmarkedet. I 2004 så organisationens mobilbrowserprojekt Minimo lovende nok ud til at tiltrække finansielle investeringer fra Nokia. Projektet døde dog langsomt hen, og sent i 2007 meddelte Mozilla at ville høre inde med arbejdet på Minimo og fokusere sine kræfter på, hvad der er blevet til Fennec.

Hård konkurrence

Mozilla har også været i gang med at udvikle et projekt med navnet Joey, som skulle gøre det muligt for brugere at udklippe og gemme tekst, billeder og video fra nettet på deres computere, og efterfølgende få adgang til dette indhold fra deres mobiltelefoner. Også dette projekt døde ud efter et års tid og understøttes ikke længere.

Samtidig øgede Apple standarden for mobile browsere med sin version af Safari til iPhone, som viser internetsider, præcis som de ser ud på en almindelig computer, og så lader brugere zoome ind for at læse siden i sektioner.

Microsoft har planer om at udgive en opdateret version af sin Internet Explorer Mobile, der på lignende facon gør det let for brugere at zoome ind på internetsider.

Herudover har Opera aggressivt udviklet og promoveret sine mobile browsere, og nye spillere som Skyfire er blevet rost for at innovere.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere