Artikel top billede

Nu kan du betale for bussen over mobilen. Trafikselskaberne håber på færre gratister, selvom sikkerheden ikke er 100 procent.

Nu kan du skrive en sms til bussen

Så er det slut med at huske småmønter til bus, s-tog og metro. Nu kan hovedstadens rejsende betale billetten med en sms-besked. Sikkerhed er dog ikke skudsikker.

Det er utvivlsomt ikke første gang, tanken har været tænkt. Og nu er det så endelig realitet.

Nu behøver du ikke længere hvirvle op i lommeulden for at få lov at stige på en bus, et s-tog eller et metro-tog i hovedstadsområdet.

Efter at have været otte måneder undervejs er det fremover muligt at købe billet ved at skrive en sms til 1415 efterfulgt af navnet på stationen, man rejser fra, samt det antal zoner, man ønsker at rejse.

Færre gratister

Det håber hovedstadens trafikselskaber, der sammen har lavet løsningen, vil betyde væsentlig flere kunder.

"Kunderne har meldt ekstremt positivt tilbage på løsningen, fordi det er nemt at bruge, så vi føler os meget overbeviste om, at flere og flere vil bruge det," siger Niklas Marschall, salgsdirektør i DSB S-tog.

Kalkulerede risici

Når billetten bliver digital, følger naturligt en række sikkerhedsrisici hvad angår ægtheden af sms-billetten.

Det er der dog taget hånd om, forklarer Niklas Marschall. Sådan da. Grunden til, at systemet kunne udvikles på de otte måneder, skyldes nemlig, at sikkerheden ikke er helt skudsikker.

"Vi har taget en velovervejet tilgang til sikkerheden. Der godt være en risiko. Vi tænker blot over, om det er noget, vi kan leve med eller ej. Når man har gjort det, behøver man ikke gå efter 100 procents-løsninger," siger han.

Han fortæller dog, at sikkerheden er sikret i tre trin.

"Vi føler os sikre i stort set alle de tilfælde, hvor vi mener, der er en sandsynlighed for at folk kan finde på at snyde," siger han.

SMS-opbygning skal sikre ægthed

Sms-beskederne indeholder en stribe tal og er opbygget efter en logik, som trafikselskabernes kontrollører er blevet særligt oplært i at afkode.

Det, mener Niklas Marschall, gør risikoen for snyd minimal.

"Man kan ikke videresende sms'en. Man kan heller ikke kreere en sms selv. Derudover er der tale om dokumentfalsk, hvis man overhovedet begiver sig ud i at snyde med det. Så er det straffelov og ikke blot en afgift vi taler om," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere