Artikel top billede

Hvorfor skal læserne ikke betale for net-nyheder?

Klumme: 3. januar kunne Berlingske Tidende fejre sin 260 års fødselsdag, hvilket gør Berlingske til en af verdens ældste aviser.

Det er i sig selv noget af en bedrift at kunne holde sig i live i så mange år, og der har da også været flere gange, hvor avisens fremtid har virket usikker. Dog aldrig så meget som i de sidste 10 år.

Det er tankevækkende, at Berlingske fejrede sit 250 års jubilæum med pomp, pragt og festfyrværkeri. Avisen havde et historisk højt overskud, et kæmpe oplag og selvtilliden var på alle måder i top.

Berlingske med Scherfig i ledelsen så sig selv som vogteren af mangfoldigheden inden for dansk dagspresse og købte op både lokalt og regionalt, hvor der var skrantende dagblade, der trængte til en hånd.

At der ikke kun var altruistiske motiver bag, er naturligvis klart, men der er ingen tvivl om, at mangfoldigheden var et vigtigt parameter for Scherfig, og de store overskud, som Berlingske generede i de år, kom hele branchen til gode.

Det var da også Berlingske, der samlede hele branchen i portalerne Jobzonen, Bilzonen og Boligzonen, som under Mette Bove-Nielsens kyndige ledelse i dag er blevet danskernes foretrukkende sted at søge henholdsvis job, bil og bolig.

Tæret på ledelsen og egenkapitalen

Siden da er avisen solgt to gange, og det har tæret på ledelsen og medarbejdere og ikke mindst på egenkapitalen.

Berlingske ejer ikke engang sine egne bygninger længere. At drive medievirksomheder er nemlig ikke mere en profitabel forretning.

Som jeg også skrev i min sidste klumme, så lider medierne i disse dage, og ingen mere end dagbladene.

I USA er de hæderkronede aviser Chicago Tribune og LA Times lukningstruede, og for tiden er 30 aviser til salg i USA. Den spektakulære konkurs i Tribune Group, der ejer Los Angeles Times og Chicago Tribune, har rejst spørgsmålet i hele branchen om printaviserne overhovedet har en fremtid?

Når man kigger rundt i verden, er billedet mange steder det samme. Medierne er virkelig under pres, ikke mindst fordi nyheder er blevet et gode, som læserne ikke længere er parate til at betale for.

Dagblade bør overveje betaling

Oven på den seneste konkurs i USA har man blandt andet i Times og Newsweek kunnet læse forskellige bud på, hvordan aviserne skal komme igennem denne krise.

Det meget optimistiske bud går på, at læserne vil opdage, at de ikke kan leve uden avisernes kritiske journalistiske observans - det er jo den eneste virksomhed, der er beskyttet af grundloven - og at læserne så igen vil støtte aviserne, enten via fonde, en slags licensbetaling eller borgeraktier.

Spørgsmålet er også, om det ikke er på tide at tage betaling for den service, man leverer på nettet.

Børsen har haft held med det herhjemme og gør det rigtig godt. Denne model bør de andre dagblade seriøst overveje.

Alternativt skal aviserne bliver bedre til at udnytte, at kun aviser er økonomisk organiseret til at indsamle massive mængder information. Ingen andre er organiseret til den opgave.

Der er stadig efterspørgsel efter den information.

Spørgsmålet er, hvordan 'aviserne' vil levere den, og hvordan forretningsmodellen skal se ud?

Berlingske kæmper heldigvis videre, og nu kaster avisen sig også over tv. Jeg kan kun ønske held og lykke med denne satsning og håbe på, at der følger en forretningsmodel med, der også kan sikre avisen og koncernens eksistens de næste 10 år.

Trine Nielsen er markedsdirektør i KODA.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sådan: Opgradér din printerløsning uden store investeringer