Artikel top billede

Leder: Digitalisering på katastrofekurs

Computerworld mener: Statens digitalisering skal være spydspidsen for it i det danske samfund, så det er ikke et øjeblik for tidligt, at Lars Løkke Rasmussen forsøger at finde tilbage på sporet.

Læs også: Lars Løkke vil have styr på løbske it-projekter.

Det er ikke et øjeblik for tidligt, at finansminister Lars Løkke Rasmussen tager fat i rattet for at få den danske stats digitalisering tilbage på sporet.

Finansministeren bør med det samme stramme grebet og forvandle sin arbejdsgruppe til en regulær it-indsatsstyrke. En indsatsstyrke der kan rykke ud med erfarne og top-professionelle projektledere til nødlidende it-projekter.

Gennem de sidste par år har regeringen ellers imponeret med visioner for digitaliseringen af den danske stat.

I oktober 2007 brillerede skatteminister Kristian Jensen på tænketanken CIO Innovation Forums årsmøde og satte visionerne i perspektiv.

"Vi skal bruge digitalisering som vores mulighed for at effektivisere og optimere anvendelsen af den høje skat."

Han brugte billedet "at flytte ressourcer fra kolde til varme hænder": Teknologien kan automatisere administration og frigøre penge til mere personlig omsorg og service.

Forsinket og for dyrt

Siden er det heller ikke bare blevet ved ordene. Kristian Jensen har sammen med Lars Løkke Rasmussens forgænger i finansministeriet, Thor Pedersen, sat fuld skrue på digitaliseringen.

Alligevel har staten ikke styr på it-projekterne. Computerworld har undersøgt den digitale tinglysning, politiets sagsbehandlingssystem, eIndkomstregisteret og systemmoderniseringen i Skat.

Disse fire projekter er alle voldsomt forsinket og bliver mindst 600 millioner kroner dyrere end forventet. Og man kan altså få mange hjemmehjælpere for 600 millioner kroner.

Også Rigsrevisionen har været ude med riven: Skatteborgernes revisorer kritiserede i december fem mindre it-projekter for at være på slingrekurs.

Både finansministeren og skatteministeren erkender, at der er problemer. Men for snart halvandet år siden sagde Kristian Jensen ved et tætpakket årsmøde i CIO Innovation Forum:

"Fokus på de projekter, som ikke lykkes, har også gjort det muligt for os at gøre det bedre - at vurdere risikoen og gøre det, der er politisk acceptabelt."

Læs også: Lars Løkke vil have styr på løbske it-projekter.

Business cases og tunge projektledere

Læs også: Lars Løkke vil have styr på løbske it-projekter.

Men bedre er altså ikke godt nok. For kritikken fra Rigsrevisionen går netop på, at styringen af de store it-projekter er vigtig, da der historisk set er eksempler på statslige projekter, som er blevet dyrere, forsinkede og har fungeret ringere end forventet.

Nu nedsætter finansminister Lars Løkke Rasmussen så en arbejdsgruppe, der inden næste nytår skal aflevere sine anbefalinger. Sammensætningen af udvalget og den præcise beskrivelse af opgaverne er endnu ukendte.

Men mens ministeren køber sig tid med endnu en rapport, påpeger underdirektør Ejvind Jørgensen fra Rambøll Management, at værktøjskassen allerede står parat.

Business cases og tunge projektledere er to klare eksempler på, hvad der skal til ifølge undersøgelsen "IT i Praksis".

"Vi har talt om business cases siden 2000, men det slår ikke igennem i de offentlige projekter. Det undrer mig, når der er beviser for, at det virker. De bedste resultater får projekter, der bruger business casen som styringsgrundlag. Ellers er det jo ligesom at spille en fodboldkamp uden mål og måltavle."

Sådan siger Ejvind Jørgensen til Computerworld. En arbejdsgruppe med anbefalinger i endnu en rapport kan nemt ende med at pege på nøjagtig de redskaber, som Ejvind Jørgensen anviser allerede i dag.

Derfor kunne en it-indsatsstyrke allerede nu tage dem i anvendelse og brede dem ud til nødlidende projekter i staten.

Spydspidsen for it

Indsatsstyrken kunne sagtens være en udbygning af den velkendte digitale taskforce.

Men det er i så fald afgørende, at taskforcen får et klart operationelt sigte, oprustes med tunge, højtuddannede projektledere og får mandat til at tvinge god projektledelse igennem.

For det er ikke bare politikere og embedsmænds ære og karriere, der er på spil.

Statens digitalisering skal være spydspidsen for it i det danske samfund. Den skal effektivisere, levere bedre service og være med til at skabe nye måder at indrette vores samfund på.

Læs også: Lars Løkke vil have styr på løbske it-projekter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere